Humanisti pune “javni kazan”: Misija Roberta Dacešina naišla na veliku podršku građana

Jasmina Salopek
Humanisti pune “javni kazan”: Misija Roberta Dacešina naišla na veliku podršku građana

BANjALUKA - Udruženje građana “Mozaik prijateljstva” godinama kuburi sa nedostatkom osnovnih životnih potrepština, ali i novca kojim bi mogli pomoći korisnicima njihovih usluga, zbog čega im je svaka podrška dobrodošla.

Zahvaljujući dobrim ljudima ovo udruženje uspijeva svakodnevno da pripremi na stotine obroka, pa im je tako prethodnih dana darovano brašno, riba i druge namirnice.

U borbi za bolje sutra korisnika javne kuhinje pri “Mozaiku prijateljstva”, Banjalučanin Robert Dacešin je počeo zanimljivu humanu misiju koju su podržali brojni građani. On je odlučio da svoju ljubav prema putovanjima “unovči” na najljepši način, te je tako pješice krenuo na 670 kilometara dug put od Lisabona do Santijaga de Kompostele.

Kako je rekao za “Glas Srpske” svoje putovanje htio je da iskoristi za nešto više i da tako pomogne nekome kome je ta pomoć zaista potrebna. Kako kaže, dugo je razmišljao kome bi uplatio novac koji skupi od putovanja.

- Sjetio sam se Udruženja građana “Mozaik prijateljstva”, humanitarne organizacije koja već dugi niz godina radi divne stvari. Nekada nismo svjesni koliko ljudi nema one najosnovnije stvari u životu. Stoga sam htio da se novac donira baš ljudima u ovom udruženju i da pomognemo njihov rad - pojasnio je Dacešin.

Akciju je nazvao “Jedan kilometar - dva obroka” te svako, ko želi, može da uplati devet evra i da kupi jedan kilometar njegove staze.

Predsjednik Udruženja “Mozaik prijateljstva” Miroslav Subašić rekao je da će im ova pomoć dobro doći i da će tako moći da obezbijede potrebnu hranu i ostale potrepštine.

- Čast nam je da se Robert odlučio na ovaj potez. On je na taj način pokazao koliko je spreman da učini za svoj grad, tačnije za narod koji se svakodnevno hrani u našoj kuhinji - rekao je Subašić dodajući da iz mjeseca u mjesec broj korisnika raste.

Dacešin je na svom “Fejsbuk” profilu prije nekoliko dana objavio da prvih deset kilometara on plaća, a do sada je, kako je rekao, uplaćeno oko 3.000 KM, a cilj mu je da pređe sve kilometre, te da skupi 10.000 KM.

- Zahvalan sam svim ljudima koji su izdvojili, prije svoga vrijeme, a zatim i novac da podrže moju akciju, ali i rad “Mozaika prijateljstva” i njihove kuhinje “Obrok ljubavi” - naveo je Dacešin.

Udruženje

Udruženje građana “Mozaik prijateljstva” nastalo je 2004. godine sa jasnim ciljem - nahraniti gladne i pomoći ljudima kojima je najpotrebnije. Od tada postoji i njihova javna kuhinja.

U kuhinji “Obrok ljubavi” se svakodnevno pripremaju obroci, a u njihovoj evidenciji je trenutno oko 1.300 osoba. Svakim radnim danom se pripremi i podijeli preko 700 obroka, a vikendom je taj broj porcija i preko 1.200.

Iako su prije dvije godine počeli sa izgradnjom socijalnog preduzeća u Ramićima, zbog trenutne krize koja je pogodila većinu građana i dalje kubure sa ovim projektom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana