Hrana diže cijene u vrtićima!

Katarina Šaponja
Hrana diže cijene u vrtićima!

BANjALUKA - Vlasnici pojedinih privatnih vrtića nisu dugo čekali da najave nova poskupljenja, a kao razlog za još jedan udar na džep roditelja navode povećanje cijene hrane.

Samo nekoliko dana nakon što je grad uplatio povećane subvencije roditeljima čija djeca pohađaju privatne predškolske ustanove, neki od njih su obaviješteni da će morati da izdvoje više novca za boravak mališana u vrtićima, i to za 60 maraka.

Kako ističu iz keteringa "Čarobni pasulj", koji dostavlja hranu za desetak privatnih vrtića, od septembra će korigovati cjenovnik za jednu marku više na dnevnom nivou.

- Od kraja 2022. godine cijene keteringa se nisu mijenjale, a svako ko uđe u prodavnicu može da primijeti poskupljenja. Da ne pričamo da je i cijena rada otišla gore, tako da naš rad jednostavno nije bio održiv - rekao je vlasnik "Čarobnog pasulja" Radislav Vukadinović.

Roditelji su ogorčeni zbog ovakvog postupka jer na mjesečnom nivou ima najviše 23 radna dana, a pojedini vrtići najavljuju korekciju sa 340 na 400 maraka mjesečno.

- Obaviješteni smo od uprave vrtića da ćemo morati da izdvojimo 60 maraka više nego što sada plaćamo i da poskupljenja neće prelaziti 400 maraka po djetetu. Dakle, ako ketering poskupljuje u prosjeku za 20 maraka mjesečno, šta je sa ostalih 40 maraka koje će vrtić dobijati na mjesečnom nivou od roditelja? - izjavila je jedna od ogorčenih majki čiji mališani pohađaju privatni vrtić.

Istog stava je i drugi roditelj koji nam se javio i koji navodi da privatni vrtići nisu dugo čekali da poskupe svoje usluge nakon što je Gradska uprava povećala subvencije.

- Bezobrazluku privatnih vrtića nema kraja, bogate se na djeci. Njihovim izgovorima za poskupljenja nema kraja. Nedavno smo čuli od Gradske uprave da neće tolerisati dalja poskupljenja jer, kako navode, to je zloupotreba subvencija, a izgleda da od toga nema ništa - kazao je ovaj roditelj koji nije želio da mu navodimo ime.

Gradski menadžer Bojan Kresojević rekao je za "Glas Srpske" da Gradska uprava nije zaprimila nijedan zahtjev za povećanje cijena usluga privatnih vrtića.

- O tom pitanju odlučuju privatni vrtići i nije uobičajena praksa bila ni prije, a nije ni sada da oni u vezi sa tim izvještavaju Gradsku pravu - rekao je Kresojević i dodao da, shodno tome, grad nema zvanične informacije o tom pitanju.

Prema njegovim riječima, postoje poskupljenja u "Zvjezdici" za koja su preduzeli određene mjere, ali za ostale privatne vrtiće nemaju informacije.

Predstavnici grupe roditelja, koji se zalažu za izjednačavanje subvencija u javnim i privatnim obdaništima, traže da se ovo prvorazredno političko, društveno i egzistencijalno pitanje što prije nađe na dnevnom redu gradskih struktura. Jedan od koordinatora grupe, Branko Crnogorac, smatra da ovaj društveni problem nije moguće riješiti pukom gradnjom javnih vrtića, već jedino sinergijskim djelovanjem javnog i privatnog sektora, kao što to pokazuje pozitivna praksa u mnogim zemljama, prvenstveno u Srbiji i Hrvatskoj.

- A osnov tog djelovanja jeste uspostavljanje jedinstvene ekonomske cijene, što se pokazalo kao adekvatno rješenje u Beogradu, koji je gotovo riješio pitanje boravka djece u predškolskim ustanovama - naglasio je Crnogorac.

SUBVENCIJE

Gradonačelnik Draško Stanivuković nedavno je uručio rješenja o povećanju subvencija za privatne vrtiće.

- Krenuli smo od nule, odnosno uveli smo subvencije za privatne vrtiće koje ranije nisu postojale. Krenuli smo od 60 KM, julsku smo podigli na 100, a već od avgusta subvencija za vrtiće iznosiće 150 KM - naveo je ranije Stanivuković.

Prema njegovim riječima, ukoliko dvoje djece pohađa vrtić, subvencija će iznositi 350 KM, što znači da će jedna porodica dobiti 4.200 KM podrške od grada.

- Već od decembra subvencije ćemo povećati na 220 KM, nakon čega ćemo u potpunosti izjednačiti cijene privatnih i javnih vrtića - rekao je gradonačelnik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana