Hoće li se izjednačiti cijena privatnih i javnih vrtića u Banjaluci

Srna
Hoće li se izjednačiti cijena privatnih i javnih vrtića u Banjaluci

BANjALUKA - Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Ljubo Ninković izjavio je danas da je jedini način da se zakonski pomogne roditeljima čija djeca idu u privatne vrtiće usvajanje rebalansa budžeta za ovu godinu, odnosno realokacija sredstava koja bi obezbijedila svima jednaka prava.

"Ovo je ono što su okviri Skupštine i što je moguće ponuditi", rekao je Ninković novinarima u Banjaluci gdje je održao sastanak sa roditeljima na kojem je bilo riječi o problemima sa subvencijama za djecu koja borave u privatnim vrtićima.

Ninković je dodao da ne želi da daje lažnu nadu roditeljima, te da se predlaže ono što je u nadležnosti Skupštine grada.

On je podsjetio da je došlo do selekcije prilikom podjele vaučera za roditelje djece u privatnim vrtićima, kao i da u protekle četiri godine u Banjaluci nije izgrađen nijedan novi vrtić.

A group of people sitting in chairsDescription automatically generated

Predstavnik grupe roditelja čija djeca pohađaju privatne vrtiće Branko Crnogorac istakao je da se pitanje boravka djece u vrtićima mora rješavati sinergijom između privatnih i javnih vrtića.

"Izgradnjom novih vrtića ovaj problem se neće riješiti. Privatni vrtići postaju neophodan subjekt i niko djecu ne upisuje iz hira. Ovo za šta se mi zalažemo samo je standardna usluga koja se nudi u svim ostalim javnim vrtićima", naglasio je Crnogorac.

Predsjednik Fondacije "Djeca nam se rađala" Vlado Đajić rekao je da 11 miliona KM postoji u Nacrtu rebalansa grada, kao i da je potrebna vanredna sjednica gradske Skupštine kako bi se donijela odluka da se sa tim sredstvima izjednači plaćanje boravka djece u privatnim vrtićima kao u državnim.

Gradski menadžer Bojan Kresojević ponovio je da Skupština grada treba da usvoji rezoluciju o izjednačavanju cijena u privatnim i javnim vrtićima koju je predložio gradonačelnik Draško Stanivuković.

Kresojević je rekao da je gradskoj administraciji prioritet rješavanje pitanja subvencija u privatnim ustanovama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana