Hoće li doći do poskupljenja i u javnim vrtićima

Mondo.ba
Hoće li doći do poskupljenja i u javnim vrtićima

Nakon najave poskupljenja privatnih vrtića na području Banjaluke, na društvenim mrežama vodila se polemika i o poskupljenju javnih vrtića na području grada.

Nakon što je na društvenoj mreži "X" objavljen dokument iz kojeg se vidi da je Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Gradskoj skupštini predložio višu ekonomsku cijenu boravka djeteta u vrtiću, mnogi su pretpostavili da će to dovesti i do više cijene koju za vrtić plaćaju roditelji.

Naime, iz ovog dokumenta je vidljivo da je planirana ekonomska cijena u 2023. godini iznosila 502 marke, dok je Upravni odbor Centra za predškolsko za 2024. godinu predložio cijenu od 653 KM koja tek treba da bude razmotrena na Skupštini grada Banjaluka.

Međutim, iz Centra za predškolsko za Mondo kažu da do toga neće doći.

„Ove godine je planirana gradnja vrtića „Nataša“ u Boriku i ona diže tu ekonomsku cijenu , a ona nema nikakve veze sa cijenom, odnosno učešćem roditelja u koštanju vrtića. Dakle roditelji plaćaju onu cijenu koju odredi Grad kao osnivač Centra za predškolsko i ja nemam nikakve naznake da će se postojeća odluka, koja je na snazi skoro 15 godina, mijenjati“, rekao je direktor Centra Petar Jokanović.

Objasnio je da je ekonomsku cijenu koštanja boravka djece Centar obavezan, s obzirom na Zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, da predloži Skupštini grada koji ona treba da usvoji.

„To je u suštini proizvod troškova koštanja i budžeta koji je planiran ispred Centra. Ekonomska cijena je dakle samo taj proizvod, prosta računica, od planiranog budžeta i ona ne mora da znači da će biti takva. Ona zavisi i od toga da li će se budžet u tom kapacitetu i realizovati. Ukoliko bude to će biti ta ekonomska cijena koštanja“, rekao je Jokanović i ponovio da cijena za roditelje neće biti promijenjena.

Iz Gradske uprave kratko su nam odgovorili da iz Centra za predškolsko vaspitanje nije stigao zahtjev za povećanje cijena, odnosno poskupljenje usluga boravka djece u vrtićima.

„Podsjećamo, početkom ove godine gradski menadžer Bojan Kresojević je potvrdio da nije u planu Grada da se povećava cijena boravka djece u javnim predškolskim ustanovama“, rečeno je za Mondo iz Gradske uprave Banjaluka.

Podsjećamo, pojedini privatni vrtići najavili su novo poskupljenje, nakon odluke Grada da poveća subvencije roditeljima za boravak djece u ovim ustanovama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana