Hitna pomoć radi punom parom

Katarina Šaponja
Foto: Velibor Tripić

Ljetne vreline negativno utiču na hronične bolesnike, ali i na potpuno zdrave osobe, zbog čega ljekari u Službi hitne medicinske pomoći rade punom parom.

Kako saopštavaju iz ove ustanove, samo tokom proteklog vikenda Služba hitne pomoći je imala 56 intervencija. Ističu da je u dječijoj i ambulantama za odrasle pacijente pregledano 367 pacijenata, od kojih je šest upućeno u Infektivnu kliniku Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

- Dispečer Službe hitne medicinske pomoći tokom vikenda primio je 218 poziva građana - istakli su iz Doma zdravlja i dodali da je svake godine u toku ljeta zbog visoke temperature vazduha evidentan porast broja pacijenata koji se javljaju na pregled u Službu hitne medicinske pomoći.

Iz ove zdravstvene ustanove dodaju da je povećan i broj turista i drugih lica iz dijaspore koji najčešće traže ljekarsku pomoć u Službi hitne pomoći, kao i da su češći dolasci pacijenata sa problemima koji nisu hitna medicinska stanja, pogotovo noću.

- Svi navedeni razlozi posjeta Službi hitne medicinske pomoći znatno više opterećuju naše medicinske radnike i povećavaju gužve u čekaonicama - ističu iz Doma zdravlja.

Prema njihovim riječima, u ambulante porodične medicine se, zbog izuzetno visoke temperature vazduha, češće javljaju starije osobe oboljele od hroničnih bolesti, ali i pacijenti mlađeg i srednjeg životnog doba, kao i djeca školskog uzrasta.

- Molimo sugrađane za strpljenje pri dobijanju usluga Službe hitne medicinske pomoći i apelujemo da se javljaju nadležnim timovima porodične medicine i u specijalističke pedijatrijske ambulante kako bi bili brzo, adekvatno i kvalitetno medicinski zbrinuti - naveli su iz ove zdravstvene ustanove.

Kako ističe doktorica porodične medicine Milijana Stanković, toplotni udar i sunčanica su dva najčešća oboljenja koja nastaju nakon neadekvatnog izlaganja sunčevoj energiji.

- Sunčanica je mnogo blaža od toplotnog udara, a njeni osnovni simptomi su mučnina, glavobolja, povraćanje, omaglice, te povišena temperatura - kazala je Stankovićeva.

Prema njenim riječima, kako bi sačuvali dijete, a i sebe od ovog oboljenja, prije svakog izlaska napolje potrebno je ugasiti klima-uređaj i provesti oko pola sata u prostoriji normalne temperature.

- Pri izlasku vani obavezno obući laku, pamučnu odjeću, zaštititi glavu i vrat, jer se tu nalaze veliki krvni sudovi čije izlaganje sunčevim zracima i dovodi do simptoma sunčanice, zatim se adekvatno hidrirati i truditi da se od 11 do 18 časova uopšte ne boravimo napolju - kazala je Stankovićeva.

PREPORUKE

Ljekari savjetuju da je, kada se posumnja na toplotni udar, osobu potrebno smjestiti u prostoriju koja je klimatizovana, a ako to nije moguće, premjestiti je u hlad. Odmah je potrebno pozvati hitnu medicinsku pomoć.

- Dok se čeka stručna pomoć, potrebno je što prije sniziti temperaturu tijela (poželjno ispod 38 stepeni Celzijusa. Osobu je potrebno osloboditi od viška odjeće, rashlađivati je lepezom ili nekim drugim pogodnim predmetom te nakvasiti majicu ili peškir hladnom vodom i stavljati obloge, a poželjno je i tuširanje mlakom vodom - naveli su iz Doma zdravlja.

Dodali su da je neophodno davati dosta tečnosti, vode ili voćnih sokova. Ako je osoba bez svijesti, potrebno je staviti je u bočni položaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana