Grumeri imaju pune ruke posla

Katarina Šaponja
Grumeri imaju pune ruke posla

BANjALUKA - Vlasnici pasa sve više shvataju da njihov četvoronožni prijatelj zaslužuje tretman koji će doprinijeti njegovom zdravlju i ljepoti, zbog čega su grumeri postali nezaobilazan dio njihovih života.

Grumeri, kako se nazivaju svojevrsni stilisti za kućnog ljubimca, ističu da higijena ljubimca nije samo estetska potreba. Napominju da se dešava da otkriju promjene na koži ili neke druge probleme, pa vlasnicima savjetuju da pse odvedu veterinaru. Ovo je sve popularnije zanimanje u Srpskoj zbog činjenice da mnogi žele da njihov ljubimac izgleda zdravo i savršeno i za to ne žale novac. To potvrđuje i vlasnik "Leozeda", salona za kućne ljubimce, Dalibor Đaković koji nudi ljubimcima usluge kupanja te gruminga, odnosno feniranja i šišanja.

- Radim i skraćivanje kandži, čišćenje ušnih školjki, četkanje i farbanje pasa jednokratnim bojama namijenjenim za pse. Cijene usluga u salonu se kreću od 20 maraka za skraćivanje kandži do 120 maraka za kupanje i gruming velikih rasa pasa - pojasnio je Đaković.

Vlasnici u njegov salon najčešće dovode pse, ali ne manjkaju ni mačke.

- Higijena ljubimaca je važna jer vrlo često u salonu otkrijem neke promjene na koži i upozorim vlasnike da se obrate veterinarima. S druge strane,  redovna njega olakšava život ljubimcu i vlasniku - naveo je Đaković.

Kako ističe, preporučljivo je da se mačke kupaju jednom u dva mjeseca, dok se psi mogu kupati češće, posebno ukoliko žive u stanu ili kući.

- Ukoliko uzmemo u obzir da sam po struci i veterinarski tehničar, oduvijek sam znao da je posao sa životinjama moj poziv. Posao grumera jeste zahtjevan, nisu svi ljubimci naviknuti na odlazak u salon, vrlo često se desi i da bude agresivan pas, ali ako to zaista volite, ništa nije prepreka - zaključio je on.

Vlasnica "Amores" gruming salona Anja Kekić istakla je da u svom salonu vrši usluge kupanja, šišanja i feniranja ljubimaca, te sječenja njihovih kandži i šišanja sanitarne regije.

- Higijena životinja je jako važna zbog održavanja dlake, zdravlja i uočavanja potencijalnih kožnih oboljenja - kazala je Kekićeva.

Prema njenim riječima, najvažnije u ovom poslu je prilagoditi se životinji kako ne bi stekla strah od tretmana.

- Ukoliko primijetim na psu veliku dozu agresivnosti, što mi se već desilo, zaštićena sam od strane Udruženja grumera Srbije i imam pravo da prekinem tretman - pojasnila je Kekićeva i dodala da se ipak trudi koliko može da svoj posao obavi do kraja, sve dok se ne osjeti ugroženo.

Ona ne naplaćuje sječenje kandži, a kupanje i feniranje manjih pasa košta 30 KM, dok za one veće cijena varira u zavisnosti od kilaže i stanja dlake.

GUŽVA

Banjalučanka Dragana Ćosić kaže da svog maltezera Olija vodi dva puta godišnje na šišanje.

- Jako je velika gužva kod grumera i na termin za psa čekam i po nekoliko sedmica. Šišanje i kupanje Olija platim 50 maraka - kazala je Ćosićeva i dodala da ne žali, jer pas mnogo začupavi, pa mu je neophodno redovno održavati dlaku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana