Grijanje u Banjaluci kvalitetno 24 časa a ušteda osam miliona

Vesna Popović
Grijanje u Banjaluci kvalitetno 24 časa a ušteda osam miliona

Banjaluka - Izgradnjom nove toplane na drvnu sječku, koja bi trebalo da zamijeni postrojenja na mazut, godišnje će biti ušteđeno najmanje osam miliona KM, a potrošači bi imali kvalitetnije cjelodnevno grijanje po istoj cijeni kao i do sada.

Stoji to u odluci o javnom pozivu za izbor strateškog partnera, koja bi trebalo da se nađe pred odbornicima 15. marta.

- Novo postrojenje trebalo bi da ima instalisanu snagu od najmanje 49 megavata. Sadašnji sistem grijanja je neodrživ i zahtijeva značajnu podršku grada. Prelaskom na biomasu, bili bi iskorišteni lokalni resursi, smanjeni troškovi, a građanima bi novo postrojenje omogućilo kvalitetnije i 24-časovno grijanje - navedeno je u ovom dokumentu.

Posebno je naglašeno da izgradnja nove toplane ide uz obećanje gradskih vlasti da neće doći do poskupljenja grijanja.

- Cijene toplotne energije, koje su određene 2011. godine, ostaće iste. Sve projekcije za novo postrojenje rade se na osnovu tog cjenovnika - navodi se u ovoj odluci.

Ističe se da je drvna sječka najjeftiniji, ali i najdostupniji energent. Analizirane su cijene i kalorijska snaga gasa, uglja, mazuta i električne energije i po kalkulacijama koje je radio tim od dvadesetak stručnjaka, godišnja ušteda bi u slučaju prelaska na bio-masu iznosila oko osam miliona KM. Prema toj računici, za rad postrojenja snage 49 megavata trebalo bi obezbijediti 80.000 kubnih metara drveta godišnje.

Naglašeno je da je sa "Šumama Srpske" već postignut dogovor o obezbjeđenju tih količina na godišnjem nivou, s tim da bi, pored drveta, u novom postrojenju kao energent još koristili pilanski i šumski drvni otpad.

Prema toj odluci grad bi u zajedničkoj firmi, koja bi bila organizovana kao zasebno privredno društvo, odvojeno od sadašnje "Toplane", bio vlasnik 49 odsto kapitala, dok bi budući partner, koji bi uložio novac u izgradnju postrojenja, imao 51 odsto akcija.

Kao argument za ulazak u partnerstvo sa privatnim kapitalom gradske vlasti navode na prvom mjestu dugove sadašnje "Toplane" od 85,2 miliona KM.

Banke okrenule leđa

U odluci je istaknuto da težinu situacije u sadašnjoj "Toplani" najbolje pokazuje činjenica da više nema banaka koje su spremne da kreditno podrže ovo preduzeće, koje svake godine ide u minus od 15 miliona KM. Kao glavni krivac tolikog minusa naveden je mazut, kao skup energent.

Najveći pojedinačni povjerilac "Toplane" je "Optima", kojoj se za isporučeni, a nikada neplaćeni mazut, duguje 25 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana