Grb Banjaluke bez Banskog dvora i jazavca, ali sa kestenom

Vesna Popović
Grb Banjaluke bez Banskog dvora i jazavca, ali sa kestenom

Banjaluka - Novi grb grada sa kojeg su u odnosu na prvobitni prijedlog uklonjeni Banski dvor, jazavac, lenta i naziv grada, ali su dodati listovi lipe i kestena, naći će se pred odbornicima na sjednici Skupštine grada 20. jula.

- U odnosu na usvojeni nacrt došlo je do promjena na srednjem i velikom grbu, dok je mali grb ostao u formi koju je prvobitno i predložio autor grba heraldičar Dragomir Acović - navedeno je u odluci o utvrđivanju simbola grada.

Još je objašnjeno da je iz srednjeg grba sa bedemske krune uklonjena fasada Banskog dvora, koja se nalazila u usvojenom nacrtu.

- Najveće intervencije su bile na velikom grbu, gdje je uklonjen lik jazavca u pozadini Petra Kočića te je izbrisana lenta i naziv grada. Umjesto toga uneseno je lišće lipe, ukombinovano sa listom kestena - navedeno je u ovom prijedlogu.

Obrazloženo je da su ove izmjene rezultat sprovedene javne rasprave, stava komisije za utvrđivanje izgleda grba i autora grba.

Odbornik SNSD-a Gordana Lihović smatra da je predloženi grb solidno rješenje koje bi dostojanstveno moglo predstavljati Banjaluku.

- Grad je godinama bez grba i nadam se da ćemo ovaj put riješiti to pitanje. Meni bi se lično više sviđao drugačiji oblik štita, predloženi barokni je kitnjast. Voljela bih da je dajak u većoj mjeri bio uključen u grb, ali to su lične preference - kazala je Lihovićeva.

Odbornik DNS-a Boran Bosančić je rekao da je vrijeme da Banjaluka riješi pitanje grba grada.

- Ovaj sadrži dovoljno elemenata koji predstavljaju Banjaluku i približno je najbolje rješenje od svih koja su prethodnih godina nuđena. Vjerovatno će biti primjedaba na neke elemente, ali teško je napraviti rješenje koje će zadovoljiti sve - kazao je Bosančić.

Odbornik PDP-a Draško Stanivuković smatra da Banski dvor nije trebalo da bude uklonjen iz grba grada.

- Ako pravimo grb sa mnogo detalja onda na njemu treba da se nađe i ova ustanova, koja je simbol Banjaluke. Dobro je što je uklonjen jazavac, jer je to dupliranje motiva, dovoljna je figura Petra Kočića - rekao je Stanivuković

Odbornik SDS-a Ljubo Ninković je rekao da ako većina ljudi kroz javnu raspravu kaže da određeni detalji ne treba da budu na grbu, kao što je jazavac, onda to treba poštovati.

- Ako javna rasprava nije pokazala protivljenje građana u vezi sa ovakvim rješenjem, onda ne vidim zašto bismo se mi protivili. Volio bih da uopšte nismo morali mijenjati grb, ali odluke Ustavnog suda se moraju poštovati - kazao je Ninković.

Ustavni sud RS je u februaru 2013. godine proglasio grb grada neustavnim, uz obrazloženje da sadrži elemente vjerskog i nacionalnog identiteta samo jednog naroda.

Sadržaji

Veliki grb

Sadrži srednji grb koji je okružen čuvarima, desno Petar Kočić i lijevo ban Svetislav Milosavljević. Oba čuvara drže drveni jarbol sa kojeg se viju zastave Republike Srpske desno, odnosno Banjaluke lijevo. U dnu grba je zlatno lišće divljeg kestena prepleteno sa zelenim lisnatim grančicama lipe.

Srednji grb

Sadrži mali grb koji iznad ima štit krunisan zlatnom kamenom bedemskom krunom.

Mali grb

Štit, crvenom, srebrnom i crnim spojnicama ozidani kameni bedem sa dvospratnom kulom i piramidalnim srebrenim krovom. Sa obje strane te kule je po jedna manja kula. U dnu suočeni kljunovi dva dajaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana