Gradskim ustanovama nedostaje novca: Traže 1,1 milion KM za rupe u kesama

Vesna Popović
Gradskim ustanovama nedostaje novca: Traže 1,1 milion KM za rupe u kesama

Banjaluka - Za rad vrtića, zbrinjavanje socijalnih kategorija, organizaciju dočeka Dječije i Međunarodne nove godine nedostajaće novca, a zahtjevi ustanova, čiji je osnivač grad, za sada su veći od 1,1 milion KM.

U Odjeljenju za finansije grada potvrdili su da je Centar za socijalni rad tražio 520.000 KM, Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje 420.000 KM, a Centar za razvoj i unapređenje sela 180.000 KM.

- Ukoliko bude utvrđeno da ima osnova za povećanje novca ovim ustanovama, to će biti i učinjeno kroz relokaciju budžetskih sredstava ili eventualno, rebalans budžeta - rekli su u ovom odjeljenju.

U Centru za socijalni rad su rekli da im je dodatni novac neophodan kako bi ispunili zahtjeve socijalnih kategorija.

- Više puta smo obavještavali grad da nećemo imati dovoljno novca u 2015. i to za jednokratne novčane pomoći, smještaj starijih lica i zbrinjavanje djece u hraniteljske porodice te 50 odsto iznosa za pravo na novčanu pomoć i dodatak za pomoć i njegu drugog lica. Nadamo se da će grad naći rješenje, jer prava socijalnih kategorija ne smiju biti dovedena u pitanje - naglasili su u Centru.

Dodali su da je budžet Centra i za 2014. godinu dva puta bio uvećavan rebalansom, što je, kako su dodali, već tada ukazivalo na značajan nedostatak novca potrebnog za socijalne kategorije.

- I pored tih uvećanja, u 2014. godini nedostajalo je 147.240 KM - dodali su u Centru.

Direktor Centra za razvoj i unapređenje sela Milenko Šarić je rekao da im je povećanje potrebno kako bi do kraja godine mogli izmiriti osnovne obaveze.

- To se, prije svega, odnosi na troškove električne energije za javnu rasvjetu na selu i pumpe na vodovodnim sistemima - objasnio je Šarić.

Iz Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje proteklih dana nismo uspjeli dobiti objašnjenje zašto im je potreban dodatni novac, jer je v.d. direktora Nataša Radulović bila na putu.

U Kulturnom centru Banski dvor rekli su da 1,04 miliona KM, koliko su imali za 2015, nije dovoljno za sve aktivnosti.

- Nedostaju pare za organizovanje dočeka Dječije i Međunarodne nove, 2016. godine - rekli su u ovoj ustanovi, ali nisu precizirali koliko novca bi im trebalo.

U Gradskoj razvojnoj agenciji su potvrdili da im je 1,2 miliona KM dovoljno za njihove djelatnosti. I iz JU Sportski centar "Borik" i Turističke organizacije grada su potvrdili da su se ove godine uklopili u svoj budžet.

Plan za 2016. godinu

U Odjeljenju za finansije su rekli da trenutno pripremaju budžet grada za narednu godinu.

- Koliko će pojedine institucije, koje se finansiraju iz budžeta grada, imati novca na raspolaganju, ostaje da se vidi, s tim da moraju uzeti u obzir prioritetne i zakonske obaveze koje se moraju finansirati u narednoj godini - rekli su u ovom odjeljenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana