Gradski štab pozvao Banjalučane da umjereno troše vodu, a „Vodovod“ da napravi plan redukcija

S. Ć.
Foto: Srna

BANjALUKA - Banjalučko preduzeće „Vodovod“ treba da napravi plan redukcija u vodosnabdijevanju, kako se ne bi dešavalo da neko dug period bude bez isporuke vode, a voda treba da se koristi samo u mjeri koliko je to neophodno, zaključeno je danas na sjednici Gradskog štaba za vanredne situacije.

Na sjednici je istaknuto da je najvažnija solidarnost, odnosno da se voda koristi samo koliko je to neophodno, saopšteno je iz Gradske uprave.

Gradski menadžer Boris Kresojević istakao je da je, osim solidarnosti bitna i odgovornost, odnosno da se prijave zloupotrebe kako krađe vode sa hidranata, ali i u slučajevima koji narušavaju isporuke.

Dodao je da je u protekla 24 časa, usljed padavina, situacija sa vodosnabdijevanjem blago poboljšana u naseljima u kojima je bilo problema.

Štab je zaključkom predvidio da se u ova pitanja još aktivnije uključe savjeti mjesnih zajednica.

-Komšije najbolje znaju ko im krade vodu jer su, osim neadekvatnog kapaciteta koji je rezultat izgradnje neadekvatnih vodovoda u prethodnim godinama, zloupotrebe vode glavni problem - naveo je Kresojević.

On je napomenuo da „Vodovod“ i njegovi zaposleni ne mogu sami pokriti mrežu od 900 kilometara, kako bi identifikovali mjesta na kojima dolazi do zloupotrebe vode.

-Na prijedlog jednog od predsjednika savjeta mjesnih zajednica da se prekomjerna potrošnja naplati dodatno, Vodovod će analizirati koliko ima onih koji imaju prekomjernu potrošnju, a zatim da predsjednici savjeta sa svojim mještanima razmotre ovakav prijedlog jer mi smo u službi građana i donosimo mjere koje će rješavati njihove probleme - rekao je Kresojević i dodao da su već neke opštine u okolini uvele ovu praksu.

Direktor preduzeća „Vodovod“ Predrag Duduković rekao je da se u toku dana očekuje uspostavljanje vodosnabdijevanja kritičnih tačaka koje su bile u proteklom periodu te da više od 90 odsto teritorije grada ima uredno vodosnabdijevanje, ali da zadnji mjesec stalni problem imaju određene mjesne zajednice, te da svi doneseni modaliteti imaju za cilj poboljšanje snabdijevanja tih područja.

Duduković je napomenuo da se u naselje Donja Kola i dalje, prema planu, isporučuje voda cisternama, a da je prekomjerna potrošnja na sistemu „Crno vrelo“ dovela do problema u vodosnabdijevanju žitelja Pervana i Gornje Piskavice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana