Gradski menadžer predstavio konsolidovani izvještaj: Novi rebalans za uspješnu godinu

Jasmina Salopek
Gradski menadžer predstavio konsolidovani izvještaj: Novi rebalans za uspješnu godinu

BANjALUKA - Iako smo u skladu sa Zakonom u skupštinsku proceduru uputili konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci, predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković je nezakonito uskratio pravo odbornicima, a samim tim i građanima, da budu informisani o trošenju budžetskih sredstava.

Poručio je ovo gradski menadžer Bojan Kresojević, naglasivši da je zbog navedenih razloga prinuđen da javnosti prezentuje podatke iz izvještaja.

- Koncept jednosmjernog saobraćaja, kružna raskrsnica na Bulevaru cara Dušana, uređenje obala Vrbasa, teniska arena i rekonstrukcija parka “Mladen Stojanović” samo su neki od projekata koji su ove godine finansirani sredstvima građana Banjaluke, a osim toga iz tih sredstava završeni su i mnogi drugi projekti koju obuhvataju gradska i prigradska naselja - istakao je Kresojević.

Kako je pojasnio, projekti su završeni uprkos tome što je budžet u značajnoj mjeri oštećen zbog smanjenih prihoda.

- Prihodi su žrtva djelovanja SNSD-a. S jedne strane smanjeni su prihodi od indirektnih poreza na nivou BiH i Republike Srpske u iznosu od gotovo 10 odsto, što je rezultovalo sa pet miliona KM manje u budžetu. S druge strane Skupština grada nije svojim odlukama omogućila odgovarajuću dinamiku olakšavanja i ubrzavanja ostvarivanja prihoda. Nisu prihvatili prijedlog za brže procedure za izdavanja bašti, kao ni prijedlog o objedinjenoj naplati koja bi nam donijela dodatna dva miliona KM od komunalne naknade, ali i omogućila bolje poslovanje “Vodovoda” i “Čistoće” - naglasio je Kresojević.

Dodao je da je na ovaj način Banjaluci uskraćeno skoro 10 miliona KM za prvih devet mjeseci, a iz kojih se, kako je kazao, moglo finansirati sve ono što je u ovom trenutku neophodno, ali uraditi i više drugih projekata.

Kresojević pojašnjava da je upravo iz svih ovih razloga gradu neophodno da kroz kratkoročno zaduženje proširi budžetski okvir za dodatnih šest miliona KM da bi uspješno bile isplaćene sve tekuće stvari.

Gradonačelnik Draško Stanivuković poručio je da rebalans budžeta čeka oko deset hiljada građana Banjaluke.

- Pozivam Skupštinu grada da što prije zakaže sjednicu i usvoji rebalans sa predloženim proširenjem budžetskog okvira. Rebalans, odnosno proširenje budžetskog okvira je prijeko potrebno. Ne možete usvajati rebalans ako ga nećete proširiti za sve one koji trebaju taj rebalans. Na potezu je Skupština da razmatra taj rebalans - kazao je Stanivuković.

Ističe da je sve što je i do sada tražio od Skupštine grada tražio u korist Banjaluke i ljudi koji ovdje žive.

- U ovom trenutku čekaju i roditelji djece koja su upisana u privatne vrtiće, čekaju radnici gradskih ustanova koji su na bolovanju. Čekaju podsticaji, grantovi, socijalna davanja, javni prevoz, a sve to možemo nakon usvajanja rebalansa izmiriti u svega nekoliko dana - kaže Stanivuković.

Ninković

Ljubo Ninković je istakao da je obaveza Gradske uprave bila da do 30. novembra dostavi konsolidovani izvještaj izvršenja budžeta za prvih devet mjeseci, koji, kako kaže, nisu dostavili.

- Ovo na šta se oni pozivaju je izvlakuša. Svjesni su da ćemo za ova tri mjeseca otkriti vjerovatno nova vanbudžetska sredstva koja su potrošili, a koja nisu planirana u budžetu - rekao je on i dodao da su za prvih pola godine potrošili dva miliona koje odbornici nisu izglasali.

- Čekamo konsolidovani izvještaj za drugu polovinu godine, da vidimo koji je to iznos sredstava koji su trošili mimo budžeta, a naša pretpostavka je da su utrošili četiri do šest miliona mimo budžeta, ako uzmemo u obzir da se u drugoj polovini bolje puni budžet - zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana