Gradski autobusi u Banjaluci stali na pet minuta

Jelena Tanacković
Foto: V. Tripić

BANjALUKA - Prevoznici javnog gradskog i prigradskog saobraćaja putnika na području Banjaluke zaustavili su prevoz u 11.55 časova, zbog, kako su rekli, teške situacije u kojoj su se našli nakon enormnog poskupljenja goriva.

Autobusi na svim gradskim i prigradskim linijama zaustavljeni su na pet minuta.

Direktor preduzeća "Autoprevoz" Dejan Mijić rekao je za "Glas Srpske" da je ovaj protest simbolično zakazan u pet do 12, kako bi gradske vlasti, koje su nadležne za javni gradski prevoz, shvatile u kakvoj situaciji prevoznici nalaze.

- Ova obustava nije gotova, a nadamo se da neće dugo trajati jer se svakodnevno osjećaju gubitci. Bili smo prisiljeni na ovaj korak, ovo je poslednji vapaj da zaustavimo propadanje prigradskog i gradskog prevoza, jer sa ovakvim cijenama više ne možemo da radimo - rekao je Mijić.

Kako je naglasio, u ugovoru, koji su potpisali sa Gradskom upravom, stoji da će, kad se steknu određeni uslovi za to, doći do izmjene cjenovnika.

- Ovakvo divljanje nije niko očekivao, a mi nemamo izvore nafte pa da možemo sipati bez troškova. Zadužili smo se kreditno, potrošili smo sve rezrerve zaliha, doći ćemo u situaciju da nećemo imati ni za plate radnicima - naglasio je Mijić.

Na pitanje zašto se nisu pojavili na sastanku sa Gradskom administracijom, Mijić je rekao da je dogovor bio da sastanak imaju sa gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem i predsjednikom Skupštine grada Mladenom Ilićem, a ne gradskim menadžerom Bojanom Kresojevićem.

 Draško Stanivuković rekao je da je neprihvatljivo da se prevoznici tako ponašaju prema građanima i da linije kasne pet minuta.

-To znači da nisu ispoštovali sve odredbe ugovora. Neprihvatljivo je da cijena goriva poraste za 25 odsto. Mi smo im juče htjeli da prezentujemo ono što je nas neprihvatljivo, ali oni se nisu pojavili - rekao je Stanivuković.

Istakao je da su pojedini prevoznici prethodnih godina toliko dobro zaradili da mogu da voze i besplatno.

-Mi moramo da štitimo građane Banjaluke od svih poskupljenja-  rekao je Stanivuković te dodao da ako oni ne budu poštovali odredbe ugovora, da uvijek ima i drugih prevoznika koji će htjeti voziti.

Mladen Ilić smatra da je „ovo rat gradonačelnika i prevoznika“.

-Mi, kao Skupština grada, ne određujemo cijene gradskog prevoza. Mi možemo dati ili ne dati saglasnost na određene prijedloge. Skupština još nije dala svoj stav i treba razgovarati s prevoznicima - rekao je Ilić.

Dodao je da on smatra da prevoznici čine toliko da treba s njima da se sjedne i razgovara.

-Mislim da treba da idemo sa subvencijama i da im pomognemo - istakao je Ilić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana