Gradske vlasti pripremile set mjera za jačanje budžeta

Vesna Popović
Gradske vlasti pripremile set mjera za jačanje budžeta

Banjaluka - Prihodi grada u 2015. godini trebalo bi da budu veći za oko osam miliona maraka pod uslovom da do kraja budu sprovedene mjere koje su pripremile lokalne vlasti i institucije.

Navedeno je to u programu mjera za povećanje budžeta grada o kojem je juče raspravljao Savjet za privredu i o kojem će konačnu riječ dati odbornici Skupštine grada na sjednici 26. marta.

Jedna od mjera, za čije će sprovođenje biti zadužena Gradska razvojna agencija, je prodaja preostale proizvodne opreme, alata i rezervnih dijelova bivše Valjaonice hladnovaljane trake "Unis" . Planirano je i povećanje prihoda od zakupa poslovnih prostora.

- Te dvije stavke trebalo bi da u budžet donesu 1,45 miliona KM. Odjeljenje za prostorno uređenje očekuje prihod od 500.000 KM kroz izdavanje građevinskih dozvola ako se skrati period plaćanja sa 18 na 12 mjesečnih rata. Osim toga, budući građevinski investitori bi trebalo da uplate 40 odsto od ukupnog iznosa za izdavanje građevinske dozvole umjesto dosadašnjih 20 procenata. Odsjek za pravna pitanja i propise bi prodajom zemljišta u vlasništvu grada mogao ostvariti prihod od 4,5 miliona KM - istaknuto je na sastanku Savjeta.

Predviđeno je da budu povećani prihodi od parkiranja za dva odsto i od pauk službe koja će raditi u dvije smjene. Biće i korigovane cijene zakupa slobodnih poslovnih prostora u Sportskom centru "Borik".

- Kuglana iz "Elmonta", čiji je vlasnik JU SC "Borik", a za čiji se zakup godišnje izdvaja 80.000 KM, treba da bude premještena u objekat čiji je vlasnik grad. Poseban akcenat biće dat organizaciji komercijalnih manifestacija i koncerata. Po procjenama, prihod od jednog takvog događaja bi iznosio od 2.000 do 5.000 KM - precizirano je na sastanku.

Kada su u pitanju poreski prihodi, koji nisu u nadležnosti grada, a koji čine oko 65 odsto budžeta, predloženo je da u ovoj godini Odjeljenje za finansije pokrene inicijativu za izmjenu Zakona o budžetskom sistemu Republike Srpske. Time  bi se dosadašnja raspodjela prihoda od poreza na lična primanja i prihode od samostalnih djelatnosti između Republike Srpske i lokalnih zajednica sa sadašnjeg omjera 75 na prema 25 odsto promijenio u korist budžeta grada u odnosu od najmanje 65 na prema 35 odsto.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović je rekao da bi ove mjere trebalo da rezultuju povećanjem budžetskih prihoda.

- Imamo pad prihoda po osnovu poreza na nepokretnosti i PDV-a. U posljednje četiri godine po osnovu PDV-a uskraćeni smo za 40 miliona KM. Problem je i u diobi između entiteta i lokalnih zajednica, a jedno vrijeme i koeficijenta koji je bio nerealan. Nismo zadovoljni ubiranjem poreza na nepokretnosti, jer nije na nivou onoga što mi procjenjujemo da bi bili prihodi na nivou grada - rekao je Gavranović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana