Gradska uprava raspisala poziv za dodjelu jednokratne pomoći: Višečlanim porodicama do 5.000 KM

Danijela Bajić
Foto: Ilustracija

BANjALUKA - Višečlane porodice na području Banjaluke, koje nemaju krov nad glavom, mogu da konkurišu na poziv Gradske uprave za dodjelu jednokratne novčane pomoći za poboljšanje uslova stanovanja, a jedno domaćinstvo maksimalno može dobiti 5.000 maraka.

Da bi porodica sa četvoro i više djece mogla ostvariti ovu jednokratnu novčanu pomoć, kako je navedeno u javnom pozivu koji je otvoren do 24. aprila, mora da ima prebivalište na teritoriji grada, stambenu jedinicu ili zemljište na kojem se ona nalazi u svom vlasništvu te da je korisnik prava Centra za socijalni rad.

Visina i broj odobrene jednokratne novčane pomoći zavisi od planiranih i raspoloživih sredstava u budžetu grada za ovu namjenu.

- Sve pristigle prijave razmatraće Komisija za dodjelu jednokratne novčane pomoći za poboljšanje uslova stanovanja porodica sa četvoro i više djece - istakli su u Gradskoj upravi i dodali su da je prijave potrebno predati Odjeljenju za društvene djelatnosti putem prijemne kancelarije Gradske uprave, broj 16 ili poštom.

Predsjednik gradskog Udruženja „Četiri plus“ Jovan Radovanović istakao je za „Glas Srpske“ da će višečlanim porodicama dobro doći pomoć za gradnju ili renoviranje stambenog prostora, jer mnogi već odavno imaju potrebu za tim, ali nemaju novca. 

- Zahvaljujući toj podršci višečlane porodice u Banjaluci, koje još nisu stambeno zbrinute, lakše će se odlučiti da počnu ili nastave gradnju, eventualno zamijene dotrajalu stolariju i krov.

Svaka marka porodicama sa četvoro i više djece u ovoj krizi mnogo znači - kazao je Radovanović. 

Na ovaj poziv Radovanović očekuje da će se, kao i svake godine, javiti veoma mnogo porodica. 

- Kad smo radili bazu podataka 2008. godine na terenu smo primijetili da ima mnogo višečlanih porodica koje su započele gradnju kuće, što nas je podstaklo da Gradskoj upravi predložimo da se pomogne tim ljudima da naprave krov nad glavom, jer sami nisu u mogućnosti - istakao je Radovanović.

Godinama su to, kako kaže, tražili od nadležnih, ali su njihovi zahtjevi naišli na razumijevanje tek za vrijeme mandata gradonačelnika Slobodana Gavranovića.

- Tada su u dva navrata dodijeljena sredstva višečlanim porodicama koje nemaju riješeno stambeno pitanje. Međutim, taj način podrške je iz nekog razloga bio prekinut sve do prije tri godine, kada je gradska vlast ponovo pokrenula tu priču samo sa nešto većim iznosom, nego što je to bilo ranije - rekao je Radovanović, prema čijim procjenama je na teritoriji Banjaluke više od 100 višečlanih porodica koje su podstanari.

U protekle tri-četiri godine, prema njegovim riječima, ova stavka ide redovno i do sada je po pozivu bilo obuhvaćeno po osam-devet višečlanih porodica koje su dobile do 5.000 maraka. 

DOKUMENTACIJA

Uz prijavu za dodjelu jednokratne novčane pomoći za poboljšanje uslova stanovanja, obavezno je priložiti dokaz o broju članova porodičnog domaćinstva, odnosno kućnu listu. 

Neophodno je, takođe, dostaviti dokaz o vlasništvu nad stambenom jedinicom ili zemljištem na kojem se nalazi jedinica, zatim predračun za nabavku građevinskog materijala i građevinskih radova te fotokopiju tekućeg računa podnosioca prijave na javni poziv.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana