Gradska uprava raspisala konkurs: Prijave za đačke stipendije do 1. oktobra

Aleksandra Todorović
Gradska uprava raspisala konkurs: Prijave za đačke stipendije do 1. oktobra

BANjALUKA - Gradska uprava raspisala je juče konkurs za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola za školsku 2021/2022. godinu. Za tu namjenu i studentske stipendije iz budžeta će biti izdvojeno 1,6 miliona KM.

Potvrdili su ovo iz Gradske uprave i dodali da se đaci na konkurs mogu prijaviti do 1. oktobra.

- Srednjoškolci će stipendiju moći ostvariti prema socijalnom statusu, prema uspjehu u školi, kao i obrazovanjem za deficitarna zanimanja - kazali su iz Gradske uprave.

Iz Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport istakli su da stipendija za deficitarna zanimanja iznosi 160 KM, dok je za uspjeh u školi i prema socijalnom statusu 80 KM.

- Za ovu vrstu obrazovnog podsticaja mogu se prijaviti učenici koji se školuju za zvanja monter suve gradnje, moler, fasader i tehničar modelar obuće. To su deficitarna zanimanja - precizirali su iz odjeljenja.

Pojasnili su da se prijave na konkurs sa potrebnom dokumentacijom dostavljaju Odjeljenju za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport putem prijemne kancelarije Gradske uprave.

- Zainteresovani obrasce za podnošenje zahtjeva za stipendiju, koji se nalaze na internet stranici grada, mogu preuzeti i ispred prijemne kancelarije u Gradskoj upravi - naveli su iz odjeljenja.

Potvrdili su da su sve obaveze prema stipendistima za prethodnu akademsku godinu izmirene pošto su tokom prošlog mjeseca isplaćene deveta i deseta rata stipendija.

Učenici su zadovoljni ovim stimulisanjem obrazovanja.

- Stipendija mi mnogo znači, ne toliko materijalno, mada ni to nisu mala sredstva, koliko kao nagrada za uloženi trud i rad. To mi je ujedno i motiv da još više učim i stranice dnevnika ispunim peticama. Idem u treći razred i nastojaću da usvajam znanja od profesora koja će mi trebati u daljem obrazovnom procesu i budućoj karijeri - ispričao je učenik Gimnazije koji nije želio da mu objavimo ime.

Uslovi

Zainteresovani koji konkurišu za stipendiju za uspjeh u školi moraju ispuniti uslove - da su učenici drugog, trećeg ili četvrtog razreda srednje škole i da su prethodna tri razreda završili sa odličnim uspjehom.

- Kao dokaz da učenik ispunjava sve navedene uslove potrebno je dostaviti kopiju svjedočanstava za posljednje tri godine školovanja - kazali su iz odjeljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana