Gradska uprava planira nove projekte: Uštedama do parka i dajak pristaništa

Aleksandra Todorović
Gradska uprava planira nove projekte: Uštedama do parka i dajak pristaništa

BANjALUKA - Gradska uprava namjerava da, uštedama i smanjenjima troškova i rashoda, finansira izgradnju najvećeg gradskog parka, završetak dva vrtića, nabavku besplatnih udžbenika za osnovce te izgradnju dajak pristaništa.

Iz Gradske uprave kazali su da očekuju da mjerama racionalizacije uvrštenim u prijedlog budžeta za 2021. godinu, uštede oko dva miliona KM.

- Ovim uštedama stvoriće se mogućnost za pokretanje novih projekata i programa, poput nabavke udžbenika za učenike osnovnih škola, zatim za početak gradnje najvećeg gradskog parka - njegove prve faze te izgradnju dajak pristaništa - precizirali su iz Gradske uprave.

Dodaju da je ostvarenim uštedama i preraspodjelom sredstava oslobođen novac i za izgradnju sportske dvorane na Laušu, izradu idejnog rješenja za centralno spomen-obilježje poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, uređenje ljetne pozornice tvrđave Kastel, nastavak radova na gradnji, odnosno opremanje vrtića u Kuljanima i u Vrbanji te za subvencije privrednicima i javnim prevoznicima.

Izgradnja parka, koji bi po veličini bio obimniji i od parka “Mladen Stojanović”, najavljena je nedavno, a iz Gradske uprave su tada rekli da je plan da se ova zelena oaza proteže od parka za pse i tržnog centra “Delta planet” prema Vrbasu.

- Radi se o višegodišnjem projektu koji se neće moći odmah realizovati. Cilj je da u narednom periodu postavimo temelje za najveći park koji bi grad imao, a uskoro ćemo građanima prezentovati kako će to izgledati - rekao je tada gradonačelnik Draško Stanivuković i dodao da je misija ovog projekta da Banjaluka “zadrži epitet grada zelenila”.

Na lokalitetu kod Tržnog centra “Delta planet” prethodna administracija je započela izgradnju sportskog terena, a gradonačelnik je naglasio da će taj projekat biti nastavljen.

- Park podrazumijeva sportske sadržaje, a mi idemo u tom pravcu da zadržimo planirani fudbalski teren i on bi bio samo manji dio parka. Nastojimo da sportski teren uklopimo u ideju parka - najavio je Stanivuković.

Zaključio je da na tom području treba da postoje i ugostiteljski sadržaji, jezero, ali i kupalište na rijeci Vrbas.

 Zelene površine

Da gradu nedostaju parkovi pokazuju i posljednje studije, koje su analizirale stanje zelenih površina u gradu. U studiji “Banjaluka grad zelenila”, koja je urađena kao jedna od aktivnosti u vezi sa izradom novog Urbanističkog plana Banjaluke, primjetna je konstantna redukcija parkova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana