Gradska Skupština razmatrala konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta za 2020. godinu: Plus u kasi podijelio odbornike

Aleksandra Todorović
Gradska Skupština razmatrala konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta za 2020. godinu: Plus u kasi podijelio odbornike

BANjALUKA - Suficit od 6,8 miliona KM u gradskoj kasi, koji je pokazao konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta za 2020. godinu, posvađao je danas odbornike Skupštine grada.

Odbornici vladajuće većine tvrdili su da je sadašnja gradska administracija od prethodne naslijedila plus u kasi, dok su opozicioni odbornici rekli da je taj suficit rezultat zaduživanja i da u stvarnosti nema viška novca.

Odbornik SNSD-a Srđan Amidžić istakao je da prvi put čuje da je suficit u budžetu nešto loše.

- Na kraju će još okriviti bivšeg gradonačelnika što im nije ostavio više. Priliv je bio veći nego odliv i radovaćemo se ako 2021. završimo sa deficitom, ako tako razmišljamo. Ko profesionalno vodi grad, treba da ostvari suficit i to treba da bude dobra stvar. Novim prijedlogom budžeta sadašnja administracija nije ostavila sredstva za iduću godinu - naglasio je Amidžić.

Odbornik PDP-a Dragan Milanović kazao je da je potrebno shvatiti kako je taj suficit nastao, te kako se tim sredstvima može raspolagati.

- Već je ugovorima isplanirano kako će se taj iznos raspodijeliti. Pristupilo se zaduživanju putem emisije obveznica sa kamatom od četiri odsto. Zadužili su se 12 miliona KM putem emisije obveznica, pa su došla sredstva iz Fonda solidarnosti, te nepotrošena sredstva iz prethodnih godina i tako je suficit nastao - kazao je Milanović.

Gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je da se iza suficita zapravo krije zaduženje.

- Niste ništa senzacionalno uradili, zadužili ste se. Danas vidimo ono na šta ste vi žmirili i nemojte prišivati taj suficit jer je to zaduženje. Mi ćemo se izboriti i za udžbenike i za besplatan prevoz. Imamo ambiciozne planove i to ćemo ostvariti - kazao je Stanivuković.

Savjetnik gradonačelnika Božana Šljivar istakla je da je pandemija negativno uticala na sve sfere života, pa i na javne prihode.

- Poreske i neporeske prihode ostvarili smo u iznosu od 109 miliona KM, što je za 16 miliona manje nego 2019. i 18 miliona manje od plana za 2020. godinu - rekla je Šljivareva.

Nastavak Skupštine zakazan je za utorak.

"Kajak terasa"

Gradonačelnik Draško Stanivuković rekao da će grad odoljeti pritisku tajkuna, te da je "Kajak terasa" najbolji primjer za to. Odbornik SNSD-a Srđan Amidžić ponudio se da tokom skupštinske pauze zajedno sruše "Kajak terasu" i zajedno snose odgovornost. Stanivuković je odgovorio da će sutra u 18 časova biti određenih aktivnosti oko tog objekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana