Gradska kasa teža za 18 miliona KM

Vesna Popović
Gradska kasa teža za 18 miliona KM

Banjaluka - Budžetski okvir biće povećan za oko 18 miliona KM, čime bi ovogodišnji iznos u gradskoj kasi trebalo da bude povećan sa 134,09 miliona KM na 152,09 miliona KM.

To uvećanje predviđeno je rebalansom budžeta grada čiji nacrt bi trebalo da bude na dnevnom redu idućeg zasjedanja gradskog parlamenta. Najavio je to juče gradonačelnik Igor Radojičić u nastavku zasjedanja Skupštine na kojem je razmatran Izvještaj o radu gradonačelnika i Gradske uprave za 2017. godinu.

- Uz domaćinsko postupanje grad je lani ostvario pozitivan finansijski ishod i devet miliona KM suficita koji će biti raspoređen u razne projekte. Taj iznos će biti uvršćen u nacrt rebalansa koji će biti pred odbornicima na aprilskom zasjedanju - kazao je Radojičić.

Dodao je da bi u rebalans trebalo da bude uključeno i šest miliona KM kroz emisiju obveznica, a kojima će biti finansirano pet kapitalnih projekata.

- Treba da dobijemo neke transfere od viših nivoa vlasti, među kojima je i 2,5 miliona KM za Banski dvor. Cijenimo da ćemo imati pojedine povećane prihode za nekoliko stotina hiljada maraka i kad se sve sabere po različitim osnovama, dođe se do cifre od oko 18 miliona KM više u odnosu na postojeći okvir budžeta - kazao je Radojičić.

Govoreći o 2017. godini, Radojičić je rekao da je iza ove administracije godina u kojoj su imali puno posla.

- Tu su bile pripreme strateških dokumenata, kao što su srednjoročni planovi za sport i saobraćaj, pa do realizacije projekata, među kojima je najveći izgradnja "Eko-toplane" koja je za godinu koncipirana, napravljena i izgrađena. Takvim tempom nastavljamo i u ovoj godini kroz niz drugih krupnih poslova u gradu. Samo u saobraćaju će biti više od deset miliona KM ulaganja - rekao je Radojičić.

Odbornik SNSD-a Marinko Umičević je rekao da su prošle godine i Skupština i Gradska uprava ostvarile dobre pretpostavke za nastavak ovog mandata.

- Pokrenuti su dobri projekti, relaksirane su gradske finansije kroz refinansiranje duga grada, izgrađena je nova toplana - kazao je Umičević.

Smatra da grad treba više da ulaže u razvoj turizma i poljoprivrede.

- To su jedine grane za koje u Banjaluci ima perspektive i na njihovom unapređenju treba da se radi - naveo je Umičević.

Odbornik "Slobode" Milenko Jaćimović rekao je da taj klub neće podržati izvještaj gradonačelnika i Gradske uprave.

- Bilo je mnogo planova, ali realizacija je spora, neki projekti su najavljeni 2016. godine i još nisu realizovani - kazao je Jaćimović i dodao da je suficit u budžetu moguć kada se podignu milionski krediti.

Prvog dana zasjedanja Skupštine odlučeno je da predsjednici Vlade RS Željki Cvijanović i direktoru Zavoda "Dr Miroslav Zotović" Goranu Taliću bude dodijeljeno najviše gradsko priznanje "Ključ grada" sa poveljom "Počasni građanin Banjaluke". Klub "Sloboda" je tada glasao za odluku kojom se Cvijanovićevoj dodjeljuje ovo priznanje iako su tokom diskusije rekli da to neće učiniti uz obrazloženje da se na spisku dobitnika nalaze članovi SNSD-a i ljudi bliski toj stranci.

- Mi smo demokratični, imali smo sastanak Kluba i odlučili smo da glasamo da se premijerki Cvijanović dodijeli "Ključ grada", a za sve ostale prijedloge smo bili suzdržani - kazao je Jaćimović.

Novi sajt Skupštine

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić najavio je da bi novi sajt Skupštine trebalo da bude u funkciji za mjesec.

- Sa Inovacionim centrom Banjaluka smo pokrenuli inicijativu prema stranim donatorima da radimo digitalizaciju Skupštine grada. Dobili smo ohrabrujuće prognoze da bi to možda moglo uroditi plodom kako bismo u narednom periodu mogli uraditi digitalizaciju Skupštine - kazao je Talić i dodao da je skupštinska sala stara 16 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana