Gradska kasa teška 128,2 miliona KM

Vesna Popović
Gradska kasa teška 128,2 miliona KM

Banjaluka - Budžet grada u idućoj godini iznosiće 128,2 miliona i za oko 9,5 miliona KM je veći u odnosu na ovogodišnji - 118,7 miliona KM.

Ovo su na jučerašnjem zasjedanju odlučili odbornici Skupštine grada, koji su sa 22 glasa za i četiri protiv podržali predloženi budžet.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović rekao je da je veliki dio budžeta planiran za socijalnu sferu.

- Centru za socijalni rad ide 13 miliona KM, što je osam odsto više nego ove godine. Za vrtiće je predviđeno 10 miliona KM računajući da ćemo povećavati prostore koje će mališani koristiti, što iziskuje i dodatne troškove - naveo je Gavranović.

Dodao je da je za Centar za razvoj i unapređenje sela planirano pet miliona KM, od kojih će 600.000 KM biti utrošeno za subvencije u poljoprivredi te za izgradnju vodovoda više od dva miliona.

- Oko pet miliona KM je namijenjeno za sport, kulturu i omladinu, a skoro četiri miliona KM biće uloženo u privredu po raznim osnovama, dok će za komunalnu infrastrukturu biti izdvojeno oko 21 milion KM - kazao je Gavranović.

Naglasio je da su analizirali sve prigovore i sugestije na budžet te da su pojedine uvažili.

- Povećali smo iznos za subvencionisanje samozapošljavanja i zapošljavanja za 200.000 KM te po 100.000 za poljoprivredu i izdatke za socijalne kategorije KM - naveo je Gavranović.

Šef Kluba odbornika DNS-a Boran Bosančić je rekao da je ova stranka uložila sedam amandmana od kojih su dva prihvaćena, a ostale su povukli.

- Direktno je uvaženo da se kroz novac za izgradnju vodovoda na selima planiraju radovi u Rekavicama koji u ljetnom periodu imaju problema sa snabdijevanjem vodom za šta je potrebno oko 50.000 KM. Osim toga, povećana su sredstva i za udruženja za lica sa invaliditetom sa 20.000 KM na 30.000 KM - objasnio je Bosančić.

Dodao je da su ostale amandmane povukli zato što je većina indirektno uvažena.

- Gradonačelnik Slobodan Gavranović je kroz svoje amandmane već povećao novac za subvenciju poljoprivrede te za doznake pojedincima kroz Centar za socijalni rad - naveo je Bosančić.

S druge strane, opozicija nije zadovoljna ni planiranim sredstvima za 2016. godinu ni načinom na koji je taj novac  raspoređen.

Odbornik SDS-a u Skupštini grada Đorđe Umićević je rekao da je budžet za 2016. godinu na nivou budžeta iz 2006. godine.

- Ovo su za grad minimalna sredstva i dovoljna za održavanje vitalnih funkcija. Gradu treba razvojni budžet koji će motivisati mlade da ostanu u gradu - smatra Umićević.

Raspodjela novca

-  Centar za socijalni rad 13 miliona KM

- Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje 10 miliona KM

- Centar za razvoj i unapređenje sela pet miliona KM

- Ulaganja u privredu po raznim osnovama četiri miliona KM

- Za sport, kulturu i omladinu oko pet miliona KM

- U komunalnu infrastrukturu biće uloženo oko 21 milion KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana