Gradska kasa tanja za 2,08 miliona KM

Vesna Popović
Gradska kasa tanja za 2,08 miliona KM

Banjaluka - Odbornici Skupštine grada juče su usvojili nacrt rebalansa budžeta grada koji je manji za 2,08 miliona KM u odnosu na prvobitni i iznosi 118,7 miliona KM.

Rebalans je dobio minimalni broj odborničkih glasova, pa je tako 16 glasalo za, a šest je bilo uzdržano. Sjednici nije prisustvovalo sedam odbornika, a dokument je upućen na javnu raspravu koja će trajati do 25. juna.

Odbornik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Skupštini grada Draško Ilić smatra da je potrebno ozbiljno se pozabaviti činjenicom da su prihodi u drastičnom padu u odnosu na plan, utvrditi zašto i djelovati protiv toga.

Odbornik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Boran Bosančić rekao je da je neophodno intenzivirati razgovore sa Fondom solidarnosti.

- Gradu je potrebno mnogo više novca kako bismo sanirali štetu od poplava koja je veća od 70 miliona KM - precizirao je Bosančić.

Odbornik PDP-a Zoran Talić naglasio je da se nacrtom rebalansa povećava stavka za sudske presude, bez jasne procjene koliko bi novca moglo biti potrebno za ove namjene u toku godine.

- Isto tako, usvojena je mjera za povećanje prihoda u budžetu koja se ne sprovodi - rekao je Talić.

Sličan stav je zastupao i nezavisni odbornik Milenko Jaćimović.

- Prošle sedmice su gradu pristigle na naplatu sudske presude u iznosu od oko milion maraka, koje su blokirale pojedine račune grada - rekao je Jaćimović.  

Načelnik Odjeljenja za finansije Branislavka Jovandić rekla je da su najveća smanjenja bila na Civilnoj zaštiti, Odjeljenju za prostorno uređenje i troškovima stručnih usluga, službenih putovanja i goriva.

Potvrdila je da je zbog pristiglih sudskih presuda blokiran dio sredstava grada.

- U blokadi je oko 1,1 milion KM zbog tri presude, jedna se odnosi na eksproprijaciju zemljišta, a dvije su po osnovu zakona o javnima nabavkama. Nadležni Odsjek za pravna pitanja i propise uložio je prigovor, ništa još nije pravosnažno i čekamo ishod - navela je Jovandić.

Prihodi

Branislavka Jovandić je rekla da je stručni tim napravio  program mjera povećanja prihoda.

- Gradonačelnik Slobodan Gavranović je ovaj dokument prošle sedmice dostavio svim odjeljenjima i odsjecima, a implementacijom tih mjera očekujemo prihode od 2,8 miliona KM - precizirala je Jovandićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana