Gradonačelnik traži konsultacije o redovnoj sjednici Skupštine grada: Ugroženo poslovanje "Akvane"

Miloš Vasiljević
Gradonačelnik traži konsultacije o redovnoj sjednici Skupštine grada: Ugroženo poslovanje "Akvane"

BANjALUKA - Gradonačelnik Draško Stanivuković pozvao je rukovodstvo Skupštine grada, šefove odborničkih klubova i grupa te nezavisne odbornike u gradskom parlamentu da dođu danas na konsultacije u vezi sa održavanjem redovne sjednice Skupštine grada.

- Posljednje redovno zasjedanje Skupštine održano je 30. marta, što znači da su prošla 74 dana bez održane sjednice i ova činjenica, pored toga što dovodi u pitanje poštovanje akata, dovodi u ozbiljan rizik i ugrožava grad, funkcionisanje gradskih finansija, javnih preduzeća i ustanova, izvršavanje svih komunalnih usluga i uopšte život - kazao je gradonačelnik u dopisu upućenom rukovodstvu Skupštine, šefovima poslaničkih i odborničkih grupa te nezavisnim odbornicima.

Kako navodi, sva dalja dešavanja u gradu potrebno je posmatrati u kontekstu više potencijalnih događaja i prijetnji, a oni mogu postati činjenice usljed probijanja rokova i neodržavanja sjednice Skupštine grada te, kako ističe, želi da pažnju odbornika usmjeri na neke od tih opasnosti na vrijeme.

- Naročito je ugroženo poslovanje i rad "Akvane", jer se bez odluka Skupštine grada ne može ići sa daljim aktivnostima na restrukturisanju i isplati naslijeđenih dugovanja, a što je obaveza do 30. juna. Podsjećam da preduzeće "Novoteks" ima izvršne presude na osnovu kojih može pokrenuti izvršenje nad zemljištem "Akvane", a zaštita gradske i javne imovine je od najvećeg interesa za naše građane - naglasio je gradonačelnik.

Napomenuo je da od naredne sjednice Skupštine grada zavisi i dalja dinamika izgradnje i rekonstrukcije saobraćajnica za Priječane i Kuljane, izgradnja putnog pružnog prelaza u Dervišima, realizacija programa zajedničke komunalne potrošnje i programa uređenja građevinskog zemljišta, kao i realizacija preventivnih i mjera odbrane od poplava i bujičnih potoka i dalje sanacione mjere.

Odbornici sa kojima smo kontaktirali kažu da su za konsultacije čuli iz medija, da zvanični dopis nisu dobili, ali da će se rado odazvati pozivu.

Šef kluba odbornika Ujedinjene Srpske Neven Stanić rekao je za "Glas Srpske" da skupštinskog zasjedanja odavno nije bilo, a kako kaže, mnogo je tema o kojima moraju diskutovati.

- Rado ćemo se odazvati na konsultacije u vezi sa održavanjem redovne sjednice Skupštine grada ako dobijemo zvaničan dopis - kaže Stanić.

Odbornik SNSD-a Marinko Umičević, kojem je ovo četvrti uzastopni mandat u skupštinskim klupama, kaže da situacija nikad nije bila gora te da sjednice gradskog parlamenta liče na cirkus.

- Opstrukcije s obje strane nigdje ne vode. Smatram da bi trebalo da se odazovemo na konsultacije. Svi smo na gubitku, a najviše građani. Grad je skoro blokiran, sada se neko nakon tri godine sjetio da nema načelnika odjeljenja. Nije normalno da nemamo sjednicu dva i po mjeseca, treba da sjednemo i vidimo kako da riješimo problem po problem, a puno ih je - rekao je Umičević.

Zajednička sramota

Odbornik pokreta "Banjaluka zove" Saša Lazić kazao je za "Glas Srpske" da je sramota da nije bilo skupštinskog zasjedanja više od 70 dana, ali isto tako da na konsultacije neće ići dok ne dobije zvaničan poziv.

- Ako dobijem, naravno da ću doći, jer svoje obaveze radim odgovorno i pošteno. Dva i po mjeseca nema redovne sjednice, što je zajednička sramota Gradske uprave i Skupštine grada - rekao je Lazić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana