Gradonačelnik potvrdio: Poskupljuju voda i odvoz smeća

Vesna Popović
Gradonačelnik potvrdio: Poskupljuju voda i odvoz smeća

Banjaluka - Cijene vode i odvoza smeća biće uskoro veće i ja kao gradonačelnik ću dati saglasnost na poskupljenje, jer komunalna preduzeća ne mogu generisati gubitke.

Izjavio je to u petak gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, koji nije precizirao za koji iznos će biti povećane cijene pomenutih komunalnih usluga.

- Opredijelili smo se na povećanje cijena na bazi analize koju je radio stručni tim korporativnog upravljanja i nadležnih odjeljenja gradske administracije. "Čistoća" i "Vodovod" neće dobiti poskupljenje svojih usluga u iznosu koji su tražili, već koliko smatramo da je opravdano i realno - naglasio je Gavranović.

Dodao je da je odobrenje za povećanje cijena ovih komunalnih usluga u nadležnosti gradonačelnika.

- Samo za korekciju cijene grijanja potrebna je saglasnost Skupštine grada, jer smo tako odredili odlukom - kazao je Gavranović.

Naglasio je da se komunalna preduzeća ne mogu dovoditi u tešku ekonomsku situaciju.

- Iz budžeta grada se ne mogu namirivati gubici u tom sektoru. Isto tako svako povećanje cijena, bez obzira na šta se odnosilo, svakom našem građaninu nosi namet, ali vrijeme je takvo da ne možemo ignorisati situaciju i puštati da sve propada - naveo je Gavranović.

Mada gradonačelnik nije pominjao nove cijene, "Glas Srpske" je došao do informacija da bi cijena vode trebalo da poskupi za 10, a usluge odvoza smeća za 20 odsto.

Kako računica pokazuje, cijena odvoza komunalnog otpada za domaćinstva sa 0,115 KM po metru kvadratnom skočiće na 0,138 KM, a voda sa 1,08 KM po metru kubnom na 1,18 maraka.

Iz preduzeća "Vodovod" su u više navrata poručivali da trenutna cijena vode i kanalizacije nije ekonomska te da nije dovoljna za obavljanje osnovne djelatnosti.

Posljednje povećanje cijene vode odobreno je 2011. godine, što je urađeno namjenski zbog otplate kredita KFW banke.

Cijena odvoza smeća nije mijenjana u posljednjih deset godina.

Kao jedan od glavnih razloga zašto je i "Čistoća" tražila povećanje cijene svojih usluga, bilo je povećanja cijene deponovanja smeća, koja je od 2013. godine skuplja za 40 odsto, pa do cijene energenata koje dodatno otežavaju poslovanje ovog preduzeća.

Građani kažu da nisu iznenađeni ovom odlukom grada.

- Pitanje je da li će građani moći plaćati to povećanje, jer i sada veliki broj građana jedva preživljava i spaja kraj s krajem - rekla je stanovnica Nove varoši Radmila Pjanić.

 Savjet za privredu

Na sjednici Savjeta za privredu, koja je održana u petak, odlučeno je da je potrebna nova strategija razvoja grada za period od 2015. do 2020. godine.

- Treba da postavimo realne ciljeve, a ne listu želja, kao što je bilo u prethodnoj strategiji. Takođe, potrebni su i realni izvori finansiranja zadatih projekata - rekao je Slobodan Gavranović.



 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana