Gradonačelnik neće u koaliciju sa SNSD-om

Miloš Vasiljević
Gradonačelnik neće u koaliciju sa SNSD-om

BANjALUKA - Naredna redovna sjednica Skupštine grada biće održana 29. juna, a pred odbornicima bi trebalo da se nađu tačke u vezi sa funkcionisanjem “Akvane”, nastavkom infrastrukturnih projekata u Priječanima, Dervišima, Adi i Česmi te imenovanjem vršilaca dužnosti načelnika odjeljenja.

Zaključeno je to nakon jučerašnjih konsultacija u Gradskoj upravi, na koje je gradonačelnik Draško Stanivuković pozvao skupštinsko rukovodstvo i sve odbornike. Stanivuković je naglasio da ne očekuje da će na kolegijumu, koji će se održati početkom iduće sedmice, te na sjednici Skupštine biti riješena sva goruća pitanja. Kako je istakao, već 75 dana nije održana sjednica Skupštine grada.

- Skupštinska većina ne želi da održi sjednicu dok se njihovi zahtjevi za imenovanjem načelnika odjeljenja ne ispune. Zagovaraju tezu da akti koje predlažu aktuelni ovlašteni potpisnici u odjeljenjima nisu zakoniti. Predlažu da imenujemo vršioce dužnosti koje oni izaberu, a to u prevodu znači da nam nude vlast, što je za nas neprihvatljivo. Ovo nisu pravni, već politički prijedlozi, a mi s SNSD-om nećemo u vlast - kaže Stanivuković. Naglašava da je uvijek za kompromis, a nikako za koaliciju.

- Ako do 29. juna vidimo da na dnevnom redu neće biti tačaka koje su neophodne za funkcionisanje grada, izvodimo narod na ulicu - naglasio je Stanivuković.

Istakao je da bez sjednice ne može da bude riješeno pitanje “Akvane”, čija sezona je ugrožena, te nastavka gradnje škole u Adi i mosta u Česmi.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Dragoslav Topić rekao je da nisu uspjeli da postignu dogovor, posebno kada je riječ o vršiocima dužnosti načelnika odjeljenja u Gradskoj upravi.

- Vladajuća koalicija ostaje pri stavu da se raspiše konkurs za izbor načelnika odjeljenja u Gradskoj upravi. Do tada ostajemo pri stavu da na prvoj narednoj sjednici gradonačelnik zajedno sa nama da prijedlog za vršioce dužnosti načelnika do okončanja konkursne procedure i to je jedino u skladu sa zakonom - rekao je Topić.

Prema njegovim riječima, na kolegijumu će u skupštinsku proceduru biti upućene sve tačke koje su predložene u skladu sa zakonom.

- Tu mislim na tačke koje imaju da predlažu šefovi odsjeka, razne komisije i sam gradonačelnik, a nikako one tačke koje se odnose na ovlaštene potpisnike i savjetnike - rekao je Topić.

Kazao je da su, kada je riječ o “Akvani”, spremni da se odazovu na vanrednu sjednicu kako bi taj problem bio riješen. Dodao je da ih je gradonačelnik obavijestio da je grad stabilan kada je riječ o finansijama.

- Gradonačelnik nas uvjerava da je grad finansijski stabilan i predlažemo da za rješavanje funkcionisanja “Akvane” bude predložena realokacija postojećih sredstava, a nikako kreditno zaduženje - istakao je Topić te dodao da ovo banjalučko preduzeće ima dug od oko 5,8 miliona KM.

Dugovanja

Gradonačelnik je upozorio da će, ukoliko odluka o “Akvani” ne bude stavljena na dnevni red sjednice i ukoliko dugovanja ne budu  izmirena do 30. juna, privatno lice ući u posjed zemljišta “Akvane” i ovo preduzeće neće moći nastaviti sa radom.

- Iako imamo rješenje za problem “Akvane”, skupštinska većina to neće da prihvati. Ako se ova situacija nastavi, “Akvana” i Gradski olimpijski bazen ne mogu početi sezonu, niti mogu isplatiti radnicima plate - rekao je gradonačelnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana