Gradonačelnik Gavranović: Zaključci agencije GEA paušalni i tendenciozni

Sanja Amidžić
Gradonačelnik Gavranović: Zaključci agencije GEA paušalni i tendenciozni

Banjaluka - Izdaci za plate zaposlenih u gradskoj administraciji povećani su zbog trezorskog načina poslovanja od 2008. godine, kada su iz budžeta grada plate počeli primati i zaposleni u gradskim institucijama i ustanovama.

Rekao je ovo juče gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, komentarišući podatke o utrošku sredstava budžeta grada koje je iznio Centar za istraživanje i studije GEA.

- Istraživanje agencije GEA je tendenciozno i sa mnogo paušalnih ocjena, a neki od zaključaka upućuju i na nestručnost onih koji su ih radili - kazao je Gavranović.

Prema njegovim riječima, od 2008. godine, za razliku od prethodih godina, iz budžeta grada plate su počeli dobijati i zaposleni u javnim ustanovama Sportski centar "Borik", Kulturni centar - Banski dvor.

- Tu su i rashodi za prevoz učenika srednjih škola, a od 2011. godine na budžetu su i zaposleni u Turističkoj organizaciji grada. U tom periodu je zbog izmjena zakona došlo i do povećanja stopa poreza i doprinosa koji se obračunavaju na neto lična primanja i izvršeno smanjenje neoporezivog dijela dohotka. To je dovelo do rasta ukupnih izdataka za plate zaposlenih - objasnio je Gavranović.

On je dodao da su u 2009. i 2013. godini smanjene osnovice i sredstva za isplatu plata zaposlenih u gradskoj administraciji.

- Izdvajanja za plate ove godine u iznosu od 36,8 miliona KM su manja kada ih uporedimo sa ranijim godinama, na primjer 2011. godinom, kada je taj iznos bio 37,3 miliona KM - kazao je Gavranović.

Tvrdi da je od 2012. godine do danas smanjen i broj zaposlenih radnika u gradskoj administraciji.

- U decembru 2012. godine u Gradskoj upravi bilo je 756 zaposlenih, dok u februaru ove godine imamo 732 zaposlena - kazao je prvi čovjek grada.

Centar za istraživanje i studije GEA u istraživanju o trošenju sredstava budžeta grada od 2007. do 2015. godine tvrdi da su izdaci za plate zaposlenih u gradskoj administraciji rasli dok su sredstva za investicije i održavanja opadala.

Prema podacima ove agencije, 2007. godine iz budžeta, koji je tada iznosio 144 miliona maraka, za plate su izdvojena 24 miliona, dok je u 2015. godini, sa budžetom od 120,8 miliona, za lična primanja planirano 36,8 miliona maraka, dok su u istom periodu sredstva za investicije i održavanja bila manja za 45 miliona KM.

Zaposleni

Prema tvrdnjama Slobodana Gavranovića na 1.000 zaposlenih stanovnika u Banjaluci ide 3,7 zaposlenih u lokalnoj administraciji.

- U taj broj uključeno je i 100 vatrogasaca, 20 komunalnih policajaca, 45 radnika u mjesnim zajednicama i 50 inspektora i isto toliko radnika u Odsjeku za parkinge i garaže - kazao je Gavranović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana