Građevinske naknade pune gradsku kasu

Ilijana Božić
Građevinske naknade pune gradsku kasu

Banjaluka - Zbog intenzivne izgradnje novih stanova, prihodi od građevinskih naknada na području grada za prvih šest mjeseci ove godine veći su za 14 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci gradskih službi.

Od dvije najveće naknade, i to za uređenje građevinskog zemljišta i rente, za prvu polovinu ove godine u gradsku kasu slilo se 7,19 miliona KM.

- U poređenju sa prvim polugodištem prošle godine, ostvareni prihodi u prvih šest mjeseci ove godine od troškova uređenja i rente veći su za 14 odsto - kazali su u Odjeljenju za prostorno uređenje.

Do ovog značajnog rasta budžetskih prihoda dovela je pojačana građevinska aktivnost i aktiviranje brojnih gradilišta. Prema podacima Odjeljenja za inspekcijske poslove, na području grada trenutno je aktivno oko 90 gradilišta, koja se odnose na stambeno-poslovne, poslovne i individualne objekte površine veće od 400 kvadrata.

U namjeri da olakša i ubrza izdavanje građevinskih dozvola, gradska administracija je početkom prošle godine pokrenula i jednošalterski sistem, koji podrazumijeva da investitor podnosi odgovarajući zahtjev.  Grad, umjesto njih, pribavlja sve saglasnosti koje su neophodne u procesu kompletiranja zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole.

Prema podacima resornog odjeljenja, sve veći broj investitora koristi mogućnost da gradske službe u njihovo ime pribave potrebne saglasnosti od javnih komunalnih preduzeća, a na to ukazuje i podatak o više od 5.700 podnesenih zahtjeva u posljednjih godinu i po. 

Iz građevinskog preduzeća “Hidrokop” ističu da su veoma zadovoljni radom Gradske uprave.

- Jednošalterski sistem izdavanja dozvola mnogo nam je olakšao posao jer sva dokumentacija bude odrađena u najbržem mogućem roku, što odgovara i nama i našim kupcima - kazali su iz “Hidrokopa”.

 Dodali su da se prodaja stanova u gradu ne smanjuje.

- Cijena stanova je povećana u odnosu na prošlu godinu, a potražnja i dalje raste. U dosadašnjoj praksi pola godine prije završetka objekta svi stanovi  budu prodati - saopštili su iz “Hidrokopa”.

Cijene stanova

U građevinskim firmama ističu da cijene stanova zavise od veličine i zone gradnje.

Najpovoljniji stanovi se mogu kupiti u trećoj zoni, njihova vrijednost iznosi 1.850 KM po metru kvadratnom. U drugoj zoni, kojoj pripadaju Obilićevo i Starčevica,  cijena je 2.300 KM. Stanovi u centru su najskuplji, a njihova vrijednost je 2.800 KM  po metru kvadratnom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana