Građanska inicijativa Borik: Crkava ima dovoljno, dajte djeci igralište

G. S.
Građanska inicijativa Borik: Crkava ima dovoljno, dajte djeci igralište

Banjaluka - Građanska inicijativa Borik uputila je pismo Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju povodom namjere Srpske pravoslavne crkvene opštine banjalučke za izgradnju crkve i pratećeg objekta na zelenoj površini, odnosno dječijem igralištu u tom naselju. U pismu, između ostalog, stoji:

- Decenijama su se generacije djece na ovom igralištu bezbrižno igrale i sankale. Danas se na tom igralištu namjerava izgraditi jedna od tri nove crkve u naselju u kojem živi manje od 15.000 stanovnika i parohijski dom od preko hiljadu kvadrata. Vjernicima iz naselja Borik već su na raspolaganju tri crkve, pri čemu je najmanje jedna crkva na udaljenosti manjoj od jednog kilometra - stoji u pismu.

Još se navodi da "u nizu netransparentnih, nelogičnih i nehumanih odluka, Gradska uprava i Skupština grada izlaze u susret Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini banjalučkoj, donose odluku kojom se pristupa izmjeni dijela Regulacionog plana, kojom se planira izgradnja crkve na štetu svih stanovnika naselja i čitavog grada, a posebno djece". 

- Vaša svetosti, obraćamo Vam se jer smatramo da je važno da javnost sazna koje je argumente Srpska pravoslavna crkvena opština banjalučka navela u obrazloženju potrebe da se na dječijem igralištu izgradi crkva sa eparhijskim domom od preko hiljadu kvadrata. Smatramo da sveštenici moraju biti svjesni vremena i prostora u kojem služe svojim vjernicima, kao i potreba, ne samo svojih vjernika, već i svih građana – stoji, između ostalog, u pismu Građanske inicijative Borik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana