Grad prelazi na sistem prikupljanja smeća od vrata do vrata

Sara Bojanić
Foto: Ilustracija

Mještani naselja u kojima dominiraju individualni stambeni objekti, iznosiće otpad pred kapiju u vrećici ili u kanti, u dane odvoza, a vozilo komunalnog preduzeća će dolaziti do svake kuće u naselju i odvoziti smeće, pojasnili iz grada

Grad je odlučio da pređe na sistem prikupljanja otpada od vrata do vrata, a kako su saopštili ovu odluku su donijeli na osnovu iskustva, prema kojem su najuređenija naselja ona u kojima nema kontejnera za odlaganje otpada.

Kazali su ovo iz Gradske uprave i dodali da to podrazumijeva da bi mještani naselja, u kojima su većinom individualni stambeni objekti, iznosili otpad u dane odvoza pred svoju kapiju (nikako na put) u vrećici ili u kanti. Dodali su da bi tog dana vozilo komunalnog preduzeća koje pruža uslugu odvoza dolazilo do svake kuće u naselju i vršilo odvoz smeća.

- U određenim naseljima, kao što su Lazarevo i dio Lauša, otpad se odvozi na ovakav način već duži period, istina, zbog nemogućnosti postavljanja kontejnera u uskim ulicama, te u ovim naseljima je najmanje rasutog otpada po sporednim ulicama - rekli su iz Gradske uprave.

Pojasnili su da ovakav sistem prikupljanja otpada Gradska uprava planira u najkraćem roku sprovesti na teritoriji cijelog grada, osim u dijelovima u kojima su dominantni kolektivni stambeni objekti, odnosno stambene zgrade.

- "Eko kontejneri" su bili postavljeni na nekoliko lokacija u gradu i biće postavljeni nakon što se uradi studija pozicija i utvrdi potreba na terenu - rekli su iz Gradske uprave.

Dodali su da se novčane kazne propisane članom 109. Odluke o komunalnom redu iznose od 500 do 7.000 KM za prekršaj pravnom licu, a od 200 do 1.800 KM odgovorno lice u pravnom licu.

- Kazna za fizičko lice u prekršaju iznosi od 100 do 1.000 KM, a nadzor da li se odredbe ove odluke sprovode na način kako je propisano kontroliše komunalna policija ili nadležni inspektor - pojasnili su iz Gradske uprave.

Iz Savjeta mjesne zajednice Rosulje kazali su za "Glas Srpske" da su sa pojedinih lokacija u ovom naselju, gdje dominiraju individualni stambeni objekti, kontejneri već odvezeni.

- U dijelu naselja, gdje su mahom privatne kuće, u najvećem broju žive stariji ljudi, a njima bi ovakav sistem odlaganja otpada najviše i odgovarao - kazali su iz Savjeta MZ Rosulje.

 "Čisto lice grada"

U proteklom periodu iz Odjeljenja komunalne policije obavještavali su sugrađane u svim naseljima da će doći do izmještanja kontejnera, usmenim i pisanim putem.

- Podsjećamo, u najvećoj akciji čišćenja Banjaluke "Čisto lice grada" pristupilo se nikad većem čišćenju grada u svim mjesnim zajednicama - čistile su se divlje deponije, uređivale su se saobraćajnice i slično - saopštili su iz grada.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana