Grad pokriva tanje pazare u Gajevoj

Jana Kezić
Foto: D. Pozderović

Javni poziv za dodjelu subvencija poslovnim subjektima čiji je rad otežan usljed rekonstrukcije Gajeve ulice raspisan je juče, a privrednici u ovom dijelu grada kažu da će im ta podrška dobro doći, jer su tokom ljetnih mjeseci zbog toga izgubili veliki broj klijenata.

Riječ je o ulici koja će biti pretvorena u šetalište obogaćeno novim sadržajima, a grad će subvencijama podržati poslovne subjekte kao što je lani podržao ugostitelje u pješačkoj zoni u centru grada.

Pravo učešća na javnom pozivu imaju poslovni subjekti koji obavljaju djelatnost u zoni rekonstrukcije Gajeve ulice i dijelu Jevrejske ulice i to samostalni preduzetnici, izdvojene jedinice samostalnih preduzetnika, privredna društva i poslovne jedinice privrednih društava.

U pozivu stoji da će poslovnim subjektima biti obezbijeđena finansijska podrška u vidu subvencije, a za nadoknadu doprinosa radnika za period od početka rekonstrukcije, zaključno sa 31. decembrom ove godine.

- Javni poziv je otvoren do 7. decembra, a prijave je potrebno dostaviti u zatvorenoj koverti, putem protokola u kancelariji broj 14 Gradske uprave, radnim danom od osam do 15 časova ili putem pošte - navedeno je, između ostalog, u pozivu.

Privrednici za “Glas Srpske” kažu da će im ta pomoć dobro doći.

- Radovi su dugo trajali i nije se moglo prići lokalu. Gosti nisu htjeli da gaze preko dasaka, prašine i ostalog, te nam je to otežalo poslovanje. Svakako ćemo se prijaviti na javni poziv - rekao je vlasnik firme “Fabrika caffe” Dario Brkić.

I u frizerskom salonu “Studio” ističu da će se prijaviti na javni poziv.

- Radovi su trajali od maja i prilaz na samom početku je bio zbunjujući. Dosta klijenata je mislilo da je ulica apsolutno zatvorena pa nisu ni pokušavali prolaziti - rekli su u ovom salonu.

One koji su zvali putem telefona da zakažu termin, kako kažu, su navodili kako da dođu do salona.

- Ljeti uvijek bude više turista i klijenata koji slučajno navrate u frizerski salon, a toga ove godine nije bilo i posao je opao za nekih 40 odsto, ali mislimo da će sada sve biti dobro - kazali su u ovom salonu.

Dodali su da će im vjerovatno biti isplaćene subvencije u visini mjesečnih doprinosa po zaposlenom za proteklih šest mjeseci.

Dodatne informacije u vezi sa ovim javnim pozivom mogu se dobiti u Odjeljenju za privredu i LER ili putem kontakt telefona broj 051/244-444, lokal 843, te 051/244-480.

Šetalište

Gajeva ulica u centru grada biće rekonstruisana i pretvorena u najljepšu pješačku zonu, najavio je ranije gradonačelnik Draško Stanivuković.

- Banjaluku mijenjamo iz temelja. Ideja nam je da uži centar grada učinimo življim i otvorenijim za pješake i bicikliste, a izgradnjom podzemnih garaža automobilski saobraćaj izmjestimo iz samog gradskog jezgra - poručio je gradonačelnik prije početka rekonstrukcije Gajeve ulice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana