Grad poklanja udžbenike svim osnovcima

Aleksandra Todorović
Grad poklanja udžbenike svim osnovcima

BANjALUKA - Učenici banjalučkih osnovnih škola dobiće od grada besplatne udžbenike za novu školsku godinu.

Do sada su đaci prvog i drugog razreda dobijali knjige na poklon, a ubuduće će i ostali - od trećeg do devet razreda. Ugovor o nabavci knjiga biće potpisan danas sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva, a za ovu namjenu iz budžeta će biti izdvojeno 1,5 miliona KM.

Tim povodom u Gradskoj upravi će biti održan sastanak sa predstavnicima Aktiva direktora osnovnih škola da bi bio utvrđen plan podjele knjiga po školama.

- Niko ne treba da kupuje udžbenike, sva djeca će ih dobiti besplatno - poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Iz gradske administracije su kazali da je ovakva odluka bila ranije najavljena i da je sada realizovana.

- Besplatni udžbenici će biti značajno olakšanje za kućni budžet, imajući u vidu da se cijene paketa knjiga kreću od 100 pa do 170 KM - kazao je Stanivuković.

Na osnovu informacija koje su prikupili od škola udžbenike će dobiti 11.340 đaka.

Direktor OŠ “Ivan Goran Kovačić” Dragiša Grmuša kazao je da će ovaj vid podrške pordicama školaraca dobro doći.

- Podržavam ovaj potez. Na njega smo svi dugo čekali. Roditeljima će sada biti olakšano spremanje učenika za novu školsku godinu – kazao je Grmuša.

Majka dvije djevojčice, koje idu u peti i sedmi razred osnovne škole Milena Janković kazala je da je nabavka udžbenika do sada bila veliki trošak, posebno za višečlane porodice

- Na kupovinu knjiga i druge školske opreme krajem avgusta je išlo više od pola moje plate, što nisu mala sredstva. Sada će nam biti mnogo lakše. U kućnom budžetu će ostati novca i za nove cipele, jaknu, školsku torbu ili bilo šta drugo - kazala je Jankovićeva.

Udruženje “Četiri plus”

Predsjednik udruženja “Četiri plus”  Duško Tadić nedavno je istakao da se ovo udruženje uspjelo izboriti da od 2007. godine odlični učenici iz višečlanih porodica imaju besplatne udžbenike, a sada će ih imati sva djeca.

- Pozdravljam ovu odluku. Nabavka udžbenika je veliki trošak, posebno za naše višečlane porodice. Značajno je da ostanu sredstva u porodici, posebno znajući koliko koštaju udžbenici, plus školski pribor - kazao je Tadić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana