Grad organizuje autobuski prevoz

Danijela Stokanić
Grad organizuje autobuski prevoz

Banjaluka - Ustavni sud Republike Srpske odbacio je prijedlog preduzeća "Autoprevoz" za utvrđivanje neustavnosti i nezakonitosti pravilnika na osnovu kojeg je raspisan javni poziv za vršenje javnog gradskog i prigradskog prevoza, te presudio u korist grada, saznaje "Glas Srpske".

Naime, Gradska uprava je u novembru 2013. godine raspisala tender za vršenje javnog gradskog i prigradskog prevoza na području grada. Nakon sprovedene procedure "Autoprevoz" je podnio Ustavnom sudu RS zahtjev za pokretanje postupka, jer se nije slagao sa formiranjem grupa i raspodjelom linija.

- Ustavni sud je u obrazloženju naveo da je Ustavom RS i zakonskim odredbama definisano da jedinica lokalne samouprave sama uređuje pitanje organizacije i načina obavljanja javnog prevoza, što je grad i uradio donoseći pravilnik kojim je definisan postupak javnog poziva, kriterijum i način bodovanja - rekao je šef Odsjeka za saobraćaj Slavko Davidović.

Dodao je da je "Autoprevoz" u tužbi naveo da Gradska uprava prije donošenja pravilnika nije pribavila mišljenje Ministarstva saobraćaja i veza RS.

- To nije tačno. Nadležno ministarstvo je dalo pozitivno mišljenje na pravilnik - naglasio je Davidović.

Direktor "Autoprevoza" Dejan Mijić nije želio da komentariše odluku Ustavnog suda RS.

Prevoznik "Ostić prevoz" takođe je podnio Kancelariji za razmatranje žalbi BiH žalbu protiv odluke gradonačelnika na izbor prevoznika.

- Žalba je odbijena zbog nenadležnosti, nakon čega je "Ostić prevoz" podnio tužbu Sudu BiH i taj postupak još nije okončan - istakao je Davidović.

Prema njegovim riječima, Gradska uprava se prije raspisivanja javnog poziva konsultovala sa Agencijom za javne nabavke.

 - Od agencije smo dobili odgovor da zbog toga što nema trošenja javnih sredstava, nema ni izbora prevoznika u smislu javne nabavke. Morao se raspisati javni poziv, što je i urađeno - dodao je Davidović.

Javna nabavka se objavljuje u "Službenom glasniku BiH" i sprovodi se po Zakonu o javnim nabavkama. Nadležnost rješavanja po prigovoru, odnosno po žalbi pripada Agenciji za javne nabavke. Međutim, javni poziv se objavljuje na sajtu grada i u dnevnim novinama i agencija nema ništa s tim.

Direktor preduzeća "Ostić prevoz" Milko Ostić je rekao da će odluku Suda BiH komentarisati kad postupak bude okončan.

Udruženje

Predsjednik Udruženja vozača gradskog i prigradskog prevoza Draško Talijan najavio je da će udruženje idućih dana objelodaniti sve nezakonite radnje o gradskom prevozu.

- Objavićemo imena ko je s kim "šurovao", ko je od prevoznika gubitnik, a ko dobitnik - poručio je Talijan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana