Grad nastavlja sa značajnim mjerama i u ovoj godini: Podrška porodici na prvom mjestu

 Jana Kezić
Grad nastavlja sa značajnim mjerama i u ovoj godini: Podrška porodici na prvom mjestu

BANjALUKA - Besplatni udžbenici i prevoz za djecu iz porodica 4+, sufinansiranje boravka mališana u vrtićima, podrška porodiljama, najveće stipendije, podrška vantjelesnoj oplodnji samo su dio mjera koje grad pruža porodici, a koje će biti nastavljene i u ovoj godini.

U Gradskoj upravi su istakli da je Banjaluka prvi grad koji je pokrenuo izradu strategije demografskog razvoja, kako bi se sistemski utvrdile mjere populacione politike.

- Ovaj proces uveliko traje, odnosno u toku je izrada konačne verzije strategije, budući da je završena faza javnih konsultacija - rekli su iz Gradske uprave.

Dodali su da je Banjaluka ujedno i prvi grad u Srpskoj, koji od prošle godine izdvaja sredstva za sufinansiranje boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama, sa ciljem smanjenja listi čekanja u javnim vrtićima. Naglasili su da je prošle godine za ovaj vid podrške odobreno više od 2.150 zahtjeva, za šta je izdvojeno više od 800.000 KM.

Istakli su da se i ove godine nastavlja s mjerom besplatnih udžbenika, koju grad sprovodi od 2021. godine. Osim toga, prvi put nakon 15 godina povećani su i iznosi za sve gradske stipendije učenicima srednjih škola i studentima prvog ciklusa studija, za šta se na godišnjem nivou izdvaja ukupno 1,8 miliona KM.

Značajne mjere podrške, kako kažu, nastavljaju se i za višečlane porodice, koje se, prije svega, ogledaju u besplatnom javnom prevozu za srednjoškolce i studente iz tih porodica, kao i u dodjeli jednokratnih novčanih pomoći za poboljšanje uslova stanovanja porodica sa četvoro i više djece. Sredstva će i ove, kao i prošle godine, biti izdvojena za finansiranje projekata kojima se djeci omogućava dostupnost sportskim aktivnostima, a riječ je o projektima razvoja sporta kroz školske sportske sekcije, “Sport dostupan djeci”, obuka neplivača za učenike osnovnih škola, stipendije i jednokratne novčane pomoći sportistima i sl.

Predsjednik Udruženja porodica 4+, Jovan Radovanović rekao je za “Glas Srpske” da im je drago jer su se godinama borili  za sve to.

- Sada ubiremo plodove rada i svake godine dodajemo nešto novo, a kada je riječ o podršci pri stambenom zbrinjavanju  tražili smo da ne bude više 5.000 KM, nego da se to uveća jer su cijene materijala i svega otišle gore - rekao je Radovanović.

Na pitanje kakve su reakcije roditelja na sve ove pozitivne mjere kaže da mu mnogi zahvaljuju ističući da im je uveliko olakšana svakodnevica.

- Mnogo im se olakšalo i kada se preračunaju sve te stavke došli smo do zaključka da negdje oko dva miliona maraka porodice iz Udruženja povuku iz gradske kase i taj novac ode na kućne budžete, a to nije mala stvar - rekao je Radovanović. 

Dodao je da zahvaljuje gradu na podršci te poručio da idu dalje u nove radne pobjede.

Vantjelesna oplodnja

U Gradskoj upravi kažu da kada je riječ o sufinansiranju troškova jednog postupka biomedicinski potpomognute oplodnje - vantjelesne oplodnje, u 2022. godini bila je rekordna podrška, pa je tako grad podržao sve zahtjeve koji su ispunili uslove iz javnog poziva, njih 40, za šta je iz budžeta izdvojeno 160.000 KM.

Upravo sa ciljem veće podrške natalitetu prošle godine izmijenjen je i Pravilnik o dodjeli sredstava za podršku pronatalitetnoj politici, koji je donio brojne olakšice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana