Grad Banjaluka zatražio smanjenje cijena autobuskih karata

Srna
Grad Banjaluka zatražio smanjenje cijena autobuskih karata

BANjALUKA – Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da se Grad Banjaluka obratio svim privatnim prevoznicima sa zahtjevom da po novim cijenama goriva koriguju cijene na niže i da zatraže saglasnost gradskih vlasti na nove korigovane cijene karata.

Radojičić je podsjetio da je od juče u Gradu Banjaluka u funkciji minimalan javni gradski i prigradski prevoz, dodajući da je danas bilo korekcija linija, odnosno da su obezbijeđene dodatne linije kako bi se radnicima omogućio dolazak i odlazak na posao.

On je nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije, kazao da se prodaju samo radničke karte, s obzirom na to da studenti i đaci nemaju redovne aktivnosti, a penzioneri na osnovu mjera treba da se što manje kreću.

- Starijim licima je preporučeno da ne koriste javi prevoz, jer je to rizično za njih - kazao je Radojičić i dodao da oni bez prijeke potrebe ne treba da koriste javni prevoz.

Podsjetio je da je broj polazaka autobusa prilagođen.

Radojičić je naveo da se od juče Republika Srpska i grad Banjaluka nalaze u novoj fazi postepene normalizacije života, olakšavanja mjera zabrane i ograničenja i liberalizacije, što je posljedica kretanja epidemije i potreba života.

Gradonačelnik Banjaluke je naglasio da su brojke oboljelih u Banjaluci u proteklim danima nešto bolje, optimistične.

- I dalje smo svjesni da je epidemiološka situacija vrlo osjetljiva i promjenjiva. Prije sedam dana imali smo značajan rast, a u ovim danima imamo manji broj oboljelih od virusa korona i svjesni smo da to može da se mijenja - rekao je Radojičić.

Radojičić je upozorio građane da, nakon što je od juče započeto sa normalizacijom života, može da dođe i do povećanog broja oboljelih zbog većeg broja društvenih kontakta, zbog čega treba da i dalje vode računa o mjeri rastojanja.

On je naveo da je danas oko 80 djece bilo u vrtićima Javne predškolske ustanove, te da je ovo manji broj od anketiranih i da se očekuje da će se ovaj broj povećavati.

Radojičić je rekao da su svi objekti koji su predviđeni spremni za prihvat djece, kao i u privatnim vrtićima koji bi od danas trebali biti u funkciji sa ograničenim brojem djece i po posebnim uslovima rada i uputstvu Instituta za zaštitu zdravlja Republike Srpske.

- Svi testirani vaspitači, odnosno radnici u javnim i privatnim ustanovama za predškolsko vaspitanje su zdravi, odnosno negativni na virus korona - istakao je Radojičić.

On je naveo da je danas ukinuta prethodna uredba o radnom vremenu, tako da je gradska administracija vraćena u redovno radno vrijeme.

- Dom zdravlja Banjaluka je u fazi reorganizacije i pružanja većeg broja redovnih poslova kroz primarnu zdravstvenu zaštitu - istakao je gradonačelnik Banjaluke.

On je rekao da je naloženo da kontrolni organi u ovoj sedmici djeluju savjetodavno i edukativno po novim uputstvima Instituta za zaštitu zdravlja Republike Srpske za djelatnosti koje su od juče počele da rade kao što su ugostiteljstvo i pojedine usluge, ističući da se u slučajevima flagrantnog kršenja uputstava mogu izricati i kaznene mjere.

Ove sedmice manji broj novozaraženih

Direktor Doma zdravlja Banjaluka Nevena Tododorović rekla je da su u ovom gradu do danas zabilježena 524 lica pozitivna na virus korona, kao i da je evidentiran manji broj novozaraženih u prvim danima ove, u odnosu na početak prošle sedmice, te izrazila nadu da će ovaj trend biti nastavljen i u narednom periodu.

Todorovićeva je upozorila da je trenutno faza popuštanja mjera, koja će značajno opteretiti zdravstveni sistem i kontrolne organe.

- Molim građane za razumijevanje i strpljenje u kontaktu sa zdravstvenim radnicima, te je veoma važno da i dalje poštujemo mjere fizičke distance i nošenja zaštitne opreme, kao i intenzivnije održavanje higijene - rekla je Todorovićeva.

Ona je pohvalila sugrađane starije životne dobi, koji su se u najvećoj mjeri pridržavali dosadašnjih mjera i uputstava u prevenciji suzbijanja virusa korona.

- Još jednom bih zamolila da nastave sa dosadašnjom dobrom praksom i da izlaganje virusu svedu na nivo koji neće ugroziti njihovo zdravlje - rekla je Todorovićeva.

Prema njenim riječima, od ukupno 524 lica u Banjaluci koja su pozitivna na virus korona, 261 lice je ozdravilo, dok je 25 preminulo.

- U kućnoj izolaciji je oko 687 lica, dok je zdravstveni nadzor završen nad 4.960 lica, a u protekla i 24 časa sa simptomima akutne respiratorne infekcije u banjalučki Dom zdravlja javilo se 25 pacijenata - rekla je Todorovićeva.

Ona je medicinskim sestrama i tehničarima čestitala 12. maj, Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara, te im zahvalila za nesebičan i požrtvovan rad koji su pružili u proteklom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana