Grad Banjaluka priprema iznenađenje za roditelje

Katarina Šaponja
Foto: Gradska uprava

BANjALUKA - Grad će uskoro obradovati roditelje karticama za zdravo i bezbrižno odrastanje, što će predstavljati olakšicu za njihove kućne budžete.

Ovo je najavio gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je objasnio da će uz pomoć ovih kartica roditelji imati popuste pri kupovini osnovnih potrepština za djecu.

- To znači da će naši roditelji, kada se dijete rodi, ali i kada bude starije, uz ove kartice pri kupovini osnovnih potreba za dijete od hrane, pelena, kolica, sjedalica i drugih stvari, ostvarivati popuste u određenim marketima i prodavnicama. Na godišnjem nivou ili u periodu odrastanja njihovog djeteta, to je mnogo više od čak i nekoliko plata koje će uštedjeti kroz povoljniju kupovinu i to će im biti značajna olakšica u kućnom budžetu - poručio je gradonačelnik.

Podjela ovih kartica planirana je pred početak nove školske godine, što će olakšati pripreme za školu mnogim roditeljima. Stanivuković je takođe najavio da će biti otvorena i nova mjesta u javnim vrtićima, sagrađena nova dječija igrališta, parkovi i rekreativne zone, sportski tereni i drugi sadržaji za porodice. 

Stanivuković je naglasio da Banjaluka prati čovjeka u svim njegovim uzrastima i periodima života.

- Ovo znači da već po rođenju dobije podršku svog grada, sufinansiramo boravak u privatnim vrtićima i ako je dvoje djece u privatnom vrtiću, to je 350 KM mjesečno, obezbjeđujemo udžbenike za osnovce, sufinansiramo mature, dajemo placeve za mlade, građevinske dozvole su besplatne za sve porodice, kao i priključak na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, javni prevoz je besplatan za djecu iz porodica sa četvoro i više djece, a takođe i za naše penzionere - naveo je gradonačelnik.

Predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece “Četiri plus” Jovan Radovanović kazao je za “Glas Srpske” da ga je prijatno iznenadila ova najava.

- Svaka marka znači našim porodicama, a sa ovim karticama će moći da ostvare još veće uštede - rekao je Radovanović.
Kako kaže, postoje još neke pogodnosti koje bi dobro došle višečlanim porodicama, poput sezonskih ulaznica na bazene.

- Mnogo bi značilo djeci iz ovih porodica kada bi bar jedno od njih dobilo besplatnu sezonsku ulaznicu za bazen pa bi se mogli mijenjati - pojasnio je Radovanović.

Prema njegovim riječima, od Uprave grada su nedavno tražili i besplatan parking za višečlane porodice, na šta još čekaju odgovor.

Njegujući porodične vrijednosti, Udruženje “Četiri plus” u ponedjeljak je uz podršku grada organizovalo porodičnu šetnju, nakon koje je upriličena manifestacija “Konferencija beba”. Nagrađene su: najmlađa beba - Nikolaj Živanić, najstarija beba - Luka Dojčinović, beba sa najviše braće i sestara - Vukša Igić i najbrža beba u takmičenju u puzanju - Marko Stančić.

Povlastica za penzionere

Gradonačelnik je ranije najavio da će penzionerima biti podijeljene kartice prijateljstva, sa kojima će naši najstariji sugrađani moći ostvariti značajne popuste pri kupovini namirnica, bijele tehnike, lijekova i drugih potrepština.

- Plan je da po okončanju podjela kartica za besplatan javni prevoz penzionerima i sugrađanima koji su stariji od 65 godina počne podjela i “Kartica prijateljstva”, koje će im služiti za povoljniju kupovinu - istakli su iz Gradske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana