Grad Banjaluka predstavio potencijale

Sanja Amidžić
Grad Banjaluka predstavio potencijale

Banjaluka - U Gradskoj upravi juče su, u okviru Gold projekta, investitorima predstavljeni potencijali grada u drvnom, metalnom i sektoru informacionih tehnologija.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici grada, Gold projekta te potencijalni investitori iz američkih, turskih i švedskih kompanija i organizacija.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović rekao je da grad ulaže značajne napore za stvaranje povoljnog privrednog ambijenta.

- Sa predstavnicima Gold projekat pregovaramo da u narednom periodu, preduzeća Bema, Drvoprodeks, Lanako i dio sistema Privredne komore grada dobiju dodatne subvencije za nova zapošljavanja u iznosu od 200.000 maraka - kazao je Gavranović. On je dodao da je u prvoj fazi realizacije pomenutog projekta obavljena edukacija kadrova, formirana Jedinica za lokalni ekonomski razvoj te dogovoren model kako će se u narednom periodu sprovoditi aktivnosti i ideje.

 - Realizacija svih procesa u narednom periodu pratiće se iz jednog centra koji je organizovan u Jedinici za lokalni ekonomski razvoj u okviru Kabineta gradonačelnika - rekao je Gavranović. Pojasnio je da će agencije, kao što su Gradska razvojna agencija, Turistička organizacija grada, Centar za razvoj i unapređenje sela i druge i dalje raditi svoj posao samo će se kontrola procesa rada obavljati iz Jedinice.

Džejms Renzis, predstavnik firme RSH sa sjedištem u Kaliforniji, nakon prezentacije, rekao je da je došao u BiH da razmotri ulaganja u dva projekta.

- Jedan projekat se odnosi na drvoprerađivačku industriju, a drugi je iz sektora hotelijerstva - kazao je Renzis.

On je dodao da je za ovo područje zainteresovan zbog položaja, blizine tržišta EU, konkurentne cijene i raspoložive radne snage. *

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana