Grad Banjaluka odobrio više od sto hiljada KM za vantjelesnu oplodnju

Srna
Grad Banjaluka odobrio više od sto hiljada KM za vantjelesnu oplodnju

Banjaluka - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić donio je odluku da za sufinansiranje troškova jedne vantjelesne oplodnje bude izdvojeno 107.500 KM, umjesto budžetom planiranih 65.000 KM.

"Suočeni sa velikim brojem prijavljenih, kojima je ovo jedina šansa da postanu roditelji, odlučili smo da prihvatimo svih 43 zahtjeva. Na osnovu toga, svi prijavljeni, koji ispunjavaju uslove iz javnog poziva, dobiće jednokratnu novčanu pomoć od 2.500 KM za troškove vantjelesne oplodnje", rekao je Radojičić.


On je istakao da se grad Banjaluka odlučio na ovaj korak da bi aktivno podržao pronatalitetnu politiku, te da bi pomogli svim koji nisu do sada bili u mogućnosti da postanu roditelji, saopšteno je iz Gradske uprave.

Gradske vlasti su javni poziv za sufinansiranje jednog pokušaja vatjelesne oplodnje raspisale u junu ove godine. Osnovni uslovi konkursa bili su da majka ne može biti starija od 42 godine, te da je do sada već imala dva pokušaja vatjelesne oplodnje na teret Fonda zdravstvenog osiguranja.

Prema podacima gradskog Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, na javni poziv su pristigla ukupno 52 zahtjeva. Od tog broja, za njih 43 utvrđeno je da ispunjavaju uslove propisane gradskim pravilnikom o raspodjeli sredstva za podršku pronatalitetnoj politici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana