Vlada Srpske i Grad Banjaluka "zaratili" oko Kočićevog zbora

GS
Vlada Srpske i Grad Banjaluka "zaratili" oko Kočićevog zbora

Nakon što je Vlada Republike Srpske stavila van snage zaključak kojim se Gradu Banjaluci daje saglasnost da organizuje Kočićev zbor, rukovodstvo najvećeg grada Srpske poslalo je poruku kako isti neće uvažiti te da nastavljaju aktivnosti vezane za organizaciju pomenute manifestacije.

Obrazlažući pomenutu odluku Vlade, ministar prosvjete i kulture Željka Stojičić poručila je da organizaciju preuzima sama Vlada te da je o ovoj odluci obaviještena Gradska uprava Banjaluka. 

- Sutra ide informacija prema Vladi i biće formiran Organizacioni odbor. To će uglavnom biti isti članovi kao i iz odbora koje je ranije formirao grad - izjavila je Stojičić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

A person standing at a podium with microphonesDescription automatically generated

Mirna Savić-Banjac, savjetnica gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, tvrdi da su se sa odlukom Vlade upoznali preko društvenih mreža.

- Organizacioni odbor, u čijem sastavu su i predstavnici Vlade Republike Srpske, sve odluke u vezi sa organizacijom 59. Kočićevog zbora je usvajao jednoglasno, organizacija je uveliko u toku i sve planirane aktivnosti biće realizovane. Skupština Grada usvojila je budžet za ovu manifestaciju, a njeno održavanje usvojeno je i kroz Kalendar kulturnih manifestacija. Potpisani su ugovori, provedeni su javni pozivi,  javne nabavke i sve neophodne procedure, zbog čega Grad nema zakonsko pravo da odustane od realizacije planiranog programa – pojasnila je Savić-Banjac.

Kako je kazala, Gradu do sinoć nije upućeno ni zvanično obavještenje niti obrazloženje ovakve odluke.

- Da je Vlada Republike Srpske stavila van snage Zaključak, kojim se Gradu Banjaluci daje saglasnost da organizuje Kočićev zbor, saznali smo sa društvenih mreža, dok Gradu do sinoć nije upućeno zvanično obavještenje niti obrazloženje ovakve odluke. Ovakva odluka je presedan i očigledno je da su interesi pojedinaca stavljeni iznad institucija i opšteg interesa – istakla je ona.

"Kočićev zbor" od 23. do 25. avgusta, pogledajte program

Takođe je podsjetila da je Savjet MZ Stričići još prošle godine uputio dopis da se zbor izmjesti na drugu lokaciju, uz obrazloženje da je bespotrebno izdvajati novac za zakup tuđe zemlje, s obzirom na to da na Manjači ima dovoljno gradske zemlje.

A group of people standing behind a podium with microphonesDescription automatically generated

- Poslušali smo savjet Mjesne zajednice i donijeli odluku da se zbor premjesti na gradsku zemlju, međutim sada upravo ti isti ljudi koji su pomenuti dopis potpisali, lobiraju da se organizacija vrati na staru lokaciju – kazala je Savić-Banjac.

Ona je naglasila da nema validnog razloga za ovakvu odluku Vlade, jer je Grad Banjaluka veoma posvećeno radio na organizaciji ove značajne manifestacije.

- Najbolja potvrda posvećenog rada na organizaciji ove manifestacije su rezultati odnosno oboreni rekordi i 80.000 posjetilaca na prošlogodišnjem zboru. Naš plan je dugoročan i imao je za cilj da Stričići i Manjača žive tokom cijele godine, a za tako nešto potrebno je ulagati u sadržaje. Ovo je samo jedan od brojnih razloga koji opravdavaju odluku Grada da umjesto da ulaže u tuđu zemlju, zborište premjesti na gradsku zemlju – istakla je ona.

Promocija Zmijanja

Savić-Banjac je kazala da je Kočićev zbor jedna od najvažnijih manifestacija u Banjaluci i Republici Srpskoj zbog čega je proteklih nekoliko godina Grad intenzivno radio na razvoju koncepta Kočićevog zbora.

- Radili smo posvećeno i na razvoju koncepta Kočićevog zbora, na bogaćenju sadržaja i promociji Zmijanja. Koncipirali smo zbor kroz tri dana – Dan istine, Dan otadžbine i Dan slobode, nakon dugo godina vratili održavanje liturgije i litije u zvanični program, a uz to posvećeno radili na brendiranju ove manifestacije i turističkoj promociji ovog kraja. Uveli smo gradski šator, gdje smo radili na promociji kulture, Zmijanjskog veza, promociji tradicionalne kuhinje – naglasila je savjetnica Savić –Banjac.

Dodala je da je posvećenost Grada organizaciji vidljiva i kroz odluku da se za razvoj koncepta angažuju i stručnjaci u ovoj oblasti iz regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana