Grad Banjaluka darovao placeve, UNDP gradi kuće

Vesna Popović
Grad Banjaluka darovao placeve, UNDP gradi kuće

Banjaluka - Novi krov nad glavom u naselju Kuljani po principu "ključ u ruke" uskoro bi trebalo da dobije šest porodica čiji su domovi uništeni u poplavama 2014. godine. Zbrinjavanje postradalih je zajednička briga grada i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP).

Prvi korak je napravljen u petak kada je zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić potpisao u ime grada ugovore o dodjeli placeva bez naknade za pet korisnika dok će, dok  za šestog biti potpisan naknadno.

- Grad tim porodicama besplatno dodjeljuje lokaciju u Kuljanima na kojoj  će biti izgrađeni njihovi novi domovi a po završetku izgradnje kuće će biti u njihovom vlasništvu. Potpisivanjem ovih ugovora stekli su se uslovi za izdavanje građevinskih dozvola - naglasio je Amidžić.

Podsjetio je da je u saradnji sa Fondom solidarnosti za obnovu RS i UNDP-om, preuzeto sprovođenje projekta sa ciljem iznalaženja rješenja za trajno stambeno zbrinjavanje porodica čiji su domovi uništeni u klizištima i poplavama.

- Izbor korisnika uradio je grad prema kriterijumima koje je utvrdio i potvrdio UNDP - kazao je Amidžić.

Objasnio je da se grad obavezao  da obezbijedi zemljište bez naknade za izgradnju sa kompletnom komunalnom infrastrukturom.

- Naša obaveza je i da osiguramo 30.000 KM, za izgradnju temelja, 5.000 KM po objektu i sve dozvole i odobrenja za gradnju - kazao je Amidžić.

Naveo je da je će druge strane, UNDP finansirati izgradnju kuća, obezbijediti projektnu dokumentaciju te da su  odgovorni za izbor izvođača radova i projektanta.

Prema ranijim informacijama iz UNDP-a za izgradnju šest objekata je planirano 325.000 KM. Kako su tada obrazložili već je sve pripremljeno, projektna dokumentacija, odabran je izvođača radova i nadzorni organ.

Objekti će biti izgrađeni po principu "ključ u ruke" a  veličina će zavisiti od broja članova domaćinstva. Planirano je da kuće budu opremljene sistemom centralnog grijanja u kombinaciji sa solarnim kolektorima. 

Na području grada utrošeno je više od četiri miliona KM na sanaciju šteta uzrokovanih poplavama, kroz programe koje je implementirao UNDP. Novac je uložen u obnovu kuća, rekonstrukciju i opremanje javnih objekata, te ekonomski oporavak poplavljenih domaćinstava i privrednika.

Šteta

Poplave iz maja i avgusta 2014. godine su u Banjaluci napravile štetu od 74,3 miliona KM. Od te cifre na majske se odnosi 67,4 miliona maraka, od kojih je šteta na imovini građana  21,5 miliona KM.

Šteta od bujičnih poplava u avgustu iste godine je procijenjena na 6,94 miliona KM, od čega se 1,8 miliona KM odnosi na štetu koju su poplave pričinile domaćinstvima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana