Gomile smeća iza neodgovornih putnika u gradskim autobusima

Nevena Bunić
Gomile smeća iza neodgovornih putnika u gradskim autobusima

Banjaluka - Zalijepljene žvake na sjedištima, prosuta hrana, grafiti nacrtani flomasterima i uništena sjedišta samo su dio prizora u gradskim autobusima koji ostaju poslije nesavjesnih pojedinaca.

Prevoznici tvrde da čistači koji su zaduženi za održavanje higijene u vozilima imaju pune ruke posla i da svakog dana iznesu ogromnu količinu raznog smeća.

- Autobusi svakodnevno idu kroz takozvanu dnevnu njegu, gdje prolaze pregled tehničke ispravnosti, unutrašnje i spoljašnje čišćenje i pranje. To i zakon nalaže. U unutrašnjosti koristimo hemijska sredstva za dezinfekciju i to na svim površinama, od rukohvata, upravljačke opreme do prozora i podova. Ti poslovi se rade uveče i tada radnici iznesu velike količine otpada. Generalno čišćenje se obavlja jednom sedmično, a dubinsko pranje tapaciranih površina po potrebi - rekao je direktor "Autoprevoza" Dejan Mijić.

Ističe da je problem u vezi sa higijenom autobusa javnog prevoza to što neodgovorni pojedinci svakodnevno prljaju i oštećuju autobuse.

- Ma koliko mi čistili, uvijek ima onih koji ih ponovo zaprljaju. Ostatke hrane bacaju na pod ili ih ostavljaju na sjedištu. Na "repertoaru" za odbacivanje su im i prazne boce od sokova, papirnate maramice, omoti slatkiša, autobuske karte... Veliki problem je i kada markerom išaraju autobus. To se teško može oprati - kazao je Mijić.

Direktor "Bočac tursa" Slobodanka Marčeta potvrdila je da se čišćenje obavlja svakodnevno.

- Sve se pere, i zavjese i sjedišta, a naročito u autobusima na prigradskim linijama. Zalijepljene žvake su poseban problem. Izdvajamo dosta sredstava za održavanje higijene - kazala je Marčeta.

U "Pavlović tursu" kažu da su za poslove čišćenja zadužili šest radnika.

- Redovno peremo sve površine, od ručki do podova. Nisam siguran kakva konkretno sredstva se koriste, to znaju zaposleni - rekao je direktor "Pavlović tursa" Radovan Pavlović.

Mještanka Starčevice Sofija Popadić kaže da prilikom vožnje u autobusima izbjegava da dodiruje ručke i rukohvate.

- Znam da se čiste, ali ne želim da rizikujem, pogotovo u ovim toplijim danima kada se svi znoje. Primijetila sam da po podu često ima blata, a i razne ambalaže od hrane - kazala je Popadićeva.

Pravila

U Odluci o javnom prevozu lica i stvari stoji da je putnik koji ošteti ili zaprlja vozilo dužan da nadoknadi štetu. Ako putnik odbije da plati, dužan je da vozaču pruži tačne podatke o svom identitetu.

- Putnici ne smiju pušiti u vozilu, bacati otpatke ili na drugi način zagađivati ili uništavati autobus. Vozač je dužan opomenuti putnika koji krši pravila, a ako i pored opomene putnik izvrši koju od navedenih radnji, vozač će pozvati putnika da napusti vozilo - navodi se u odluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana