Godišnji odmori i saobraćajke otanjili zalihe krvi

Katarina Šaponja
Godišnji odmori i saobraćajke otanjili zalihe krvi

BANjALUKA - Zbog godišnjih odmora i raspusta, te učestalijih saobraćajnih nesreća i ovog ljeta zalihe krvi su manje, zbog čega će Zavod za transfuzijsku medicinu RS i Gradska organizacija Crvenog krsta tokom jula i avgusta organizovati akcije dobrovoljnog darivanja te dragocjene tečnosti.

Šefica Službe za prikupljanje krvi u Zavodu za transfuzijsku medicinu RS Veselka Ćejić kaže da se za predstojeći period pripremaju kroz organizovanje akcija sa MUP-om RS krajem mjeseca na području cijele Republike,  kao i akcijom u organizaciji Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi na području grada.

- Ljeti se inače odaziva manji broj davalaca zbog godišnjih odmora i ljetnog raspusta, dok su, s druge strane, potrebe povećane zbog učestalijih saobraćajnih nesreća - kazala je Ćejićeva.

Zalihe krvi u Zavodu za transfuzijsku medicinu trenutno su zadovoljavajuće, istakla je ona, ali to uvijek zavisi od pojedinačnih potreba pacijenata.

- Prema zahtjevima koje dobijamo iz bolnica, najveća potreba je za krvnim grupama 0 i A, pa su stoga i njihove zalihe najmanje - rekla je Ćejićeva i dodala da se te potrebe svakodnevno mijenjaju.

Prema njenim riječima, važno je istaći da je rok upotrebe krvi kratak, a posebno njenih određenih komponenti kao što su trombociti, te je zato zalihe stalno potrebno obnavljati.

- Građani mogu svaki dan da dođu u najbližu transfuziološku službu ili da se priključe dobrovoljnim akcijama - istakla je ona.

Naglašava da dobrovoljni davalac krvi može biti svaka zdrava osoba starosti između 18 i 65 godina, a krv ne treba da daju oni koji primaju terapiju ili imaju akutnu ili hroničnu bolest.

- U našoj populaciji je najzastupljenija krvna grupa A pozitivna, koja je oko 35 odsto, dok najmanju zastupljenost ima AB negativna krvna grupa, oko 1,5 odsto - pojasnila je Ćejićeva i dodala kako su i zalihe njihove krvi popunjene srazmjerno prisutnosti određenih krvnih grupa u našoj populaciji.

Sekretar Crvenog krsta Banjaluka Željkica Ilić istakla je da, sa Aktivom dobrovoljnih davalaca koji funkcioniše pri njihovoj organizaciji, imaju tri akcije dobrovoljnog davanja krvi godišnje.

- Planirana je akcija  5. avgusta koja se sprovodi u prostorijama Crvenog krsta - pojasnila je Ilićeva.

Sljedeća akcija, kako kaže, planirana je za septembar u saradnji sa učenicima završnih razreda srednjih škola, a koja se redovno održava svake godine. 

Planovi

Željkica Ilić je istakla da je do kraja godine planirano obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći, Nedjelje borbe protiv tuberkuloze, Nedjelje djeteta, Međunarodnog dana volontera, te Nedjelje solidarnosti i Nedjelje na upozorenje na opasnost od mina.

- U septembru imamo i državno takmičenje iz prve pomoći, gdje su ekipe iz Banjaluke osvojile prva mjesta na republičkom takmičenju i plasirale se na državno. Organizovaćemo i dva kviza za osnovne škole: “Kviz o poznavanju pokreta Crvenog krsta” i kviz “Misli mine” - rekla je Ilićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana