Gmizavac na drvetu u centru Banjaluke izazvao zabrinutost građana

Igor Pilipović
Gmizavac na drvetu u centru Banjaluke izazvao zabrinutost građana

Banjaluka - U strogom centru Banjaluke, na drvetu ispred "Pošte", prolaznici su preksinoć primijetili i fotografisali zmiju, što je izazvalo veliku zabrinutost građana s obzirom na to da je riječ o lokaciji gdje svakodnevno prolazi veliki broj građana.

Iako pojavljivanje zmija u naseljenim dijelovima grada nije rijetkost, biolozi poručuju da to nije ništa neuobičajeno i da nema mjesta za pretjeranu zabrinutost jer je uglavnom riječ o bezopasnim gmizavcima, ali naglašavaju da ipak treba biti oprezan.

- Građanima savjetujem da ne diraju zmije i da prijave nadležnim službama ako ih uoče na mjestima u blizini kuća ili mjestima gdje se nalaze djeca. Kada to prijave nadležnima oni će da ih uklone i odrede o kojoj je vrsti riječ i onda da je puste negdje na bezbjedno mjesto - kaže herpetolog Goran Šukalo.

Ističe da je na području grada jedina opasna zmija po čovjeka poskok, ali da se on rijetko pojavljuje u naseljima.

- Nisam vidio fotografiju zmije ispred "Pošte", ali  pretpostavljam da se radi o smuku a to je zmija koja je bezopasna po čovjeka. Njih ne bi trebalo ubijati jer su vrlo bitni u lancu ishrane pošto se uglavnom hrane glodarima. Smukovi idu za hranom i zato se i pojavljuju u užem centru grada - rekao je Šukalo.

Dodaje da je prema njegovim istraživanjima na području grada smanjen broj zmija iako se tako ne čini.

- U ovo doba godine normalno je da građani uočavaju veći broj zmija. Vrijeme je polaganja jaja pa je i veće kretanje zmija - kazao je Šukalo.

U firmi "Eko-bel" koja interveniše u slučaju poziva građana ili Gradske uprave u ovakvim situacijama, kažu da njih niko nije obavijestio o ovom konkretnom slučaju, tako da ne mogu da kažu o tome.

- Ako građani smatraju da su ugroženi u ovakvim slučajevima treba da pozovu nas ili Civilnu zaštitu, umjesto što putem interneta šire paniku - kazao je direktor preduzeća Vladimir Šušnjar. Dodao je da je broj intervencija, kada je riječ o zmijama, ovog proljeća i ljeta u nivou sa prethodnim godinama.

- Ovo je doba godine kada je najviše zmija i normalno je da se sada pojavljuju - rekao je Šušnjar.

Da pojava zmija u samom gradu nije rijetkost, pokazuje slučaj iz maja ove godine kada je zmija viđena uz ogradu vrtića "Nataša" u Boriku, a radnici "Eko-bela" uklonili su je nakon čega je utvrđeno da se radi o bezopasnom smuku.

Nakon toga su nedaleko od Gimnazije radnici "Eko-bela" ulovili podne zmiju koja se uvukla u parkirani automobil.

Smuk

Smuk je najveća zmija na ovim prostorima, a njena dužina može da bude i veća od dva metra.

Boja tijela ove zmije je jednolična, sivkastosmeđa bez jasnih šara. Uglavnom se nalazi po livadama i šumskim proplancima mada mu kada je u potrazi za hranom "nije mrsko" ni da navrati i u naseljena mjesta.

Šta učiniti:

- zmije ne treba dirati

- prijaviti slučaj nadležnim službama

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana