“Glas Srpske” uručio značajnu donaciju: Vrijednim knjigama obradovali korisnike Gerontološkog centra

Jana Kezić
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - U susret Sajmu knjige i obilježavanju 80 godina postojanja naših dnevnih novina “Glas Srpske” juče je Javnoj ustanovi “Gerontološki centar” Banjaluka iz svoje bogate kolekcije donirao oko 150 knjiga raznih žanrova, koje će biti dostupne svim korisnicima ove ustanove.

Rukovodilac Sajma knjige Petra Ivić istakla je da će “Glas Srpske” od 13. do 19. septembra ove godine organizovati 28. međunarodni Sajam knjige “Banjaluka 2023” .

- U susret Sajmu knjige i obilježavanju 80 godina izlaženja naših dnevnih novina odlučili smo da posjetimo JU “Gerontološki centar” i uručimo im veći broj knjiga, različitog žanra - kazala je Ivićeva. Naglasila je da su se u oko 150 knjiga našla djela naših književnika, poput Dare Sekulić, Ranka Pavlovića, Ranka Preradovića, kao i “Knjiga istorija srpskog naroda”, autora Vladimira Ćorovića, kao prvo izdanje izdavača, tadašnjeg “Glasa srpskog”.

- Stanari Gerontološkog centra, zahvaljujući poklonu “Glasa Srpske” moći će čitati i romane Mome Kapora. Nadam se da će stanari Centra u septembru iskoristiti priliku da organizovano posjete i 28. međunarodni Sajam knjige, koji se održava u banjalučkoj dvorani “Borik” - rekla je Ivićeva.

Tada će, kako kaže, oni imati priliku da se druže sa knjigama, ali i poznatim piscima koji će promovisati svoja djela na Sajmu knjige.

Direktor JU “Gerontološki centar” Banjaluka Vinko Lolić je “Glasu Srpske” čestitao značajan jubilej, 80 godina postojanja, te je zahvalio za donaciju.

- Za ovo vrijeme vašeg postojanja zaista ste mnogo uradili na informisanju i edukaciji svih vaših čitalaca. Hvala vašoj kući što ste se sjetili Gerontološkog centra, sa kojim inače vaši novinari sjajno sarađuju i daju prave informacije u eter. Posebno hvala za ove dragocjene poklone koje ste donijeli - rekao je Lolić. Dodao je da će ove knjige “Glasa Srpske” njihovim korisnicima, kojih u ovom momentu ima 325, učiniti boravak u Centru mnogo ljepšim i interesantnijim.

Radni terapeut u ovom centru Mirjana Janković kaže da su knjige glavni izvor zanimacije za mnoge korisnike, a posebno tokom kišnih dana.

- S obzirom na to da među korisnicima imamo mnogo prosvjetnih radnika, direktora škola i intelektualaca, knjige su svakako nešto što ih ispunjava u trenucima kada nisu u mogućnosti da se nečim drugim zanimaju - rekla je Jankovićeva.

Andrić

Mirjana Janković kazala je da korisnici Gerontološkog centra veoma vole da čitaju knjige domaćih pisaca, a među najčitanijima je Andrić.

- Beletristika je ipak omiljeni žanr, a knjige podjednako vole da čitaju i muškarci i žene. Ovo je zaista jedan poseban poklon i nešto što će obogatiti našu biblioteku te nešto što će mnogo značiti našim korisnicima. Iskreno hvala u ime nas, ali i naših korisnika - kazala je Jankovićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana