Gajanin: Nastavak podrške naučnim radnicima

SRNA
Gajanin: Nastavak podrške naučnim radnicima

BANjALUKA - Univerzitet u Banjaluci organizovao je danas konferenciju nagrađenih nastavnika i saradnika na kojoj je rektor Radoslav Gajanin najavio nastavak podrške za naučne radnike koji vrijedno rade i postižu dobre rezultate.


Gajanin je zahvalio nastavnicima i saradnicima za dosadašnje aktivnosti, a prorektor za naučno-istraživački rad i razvoj Univerziteta Miroslav Malinović naveo je da su nagrade dodijeljene u tri kategorije, sa novčanim fondom od 100.196 KM.

Redovni profesor Elektrotehničkog fakulteta Čedomir Zeljković nagrađen je kao prvi autor rada objavljenog u indeksiranom naučnom časopisu, u kojem se bavi tematikom optimalnog dimenzionisanja sistema napajanja za izolovane potrošače.

"To su potrošači koji su udaljeni od elektroenergetske mreže, a tipičan predstavnik takvih potrošača je mobilna bazna stanica mobilne telefonije koja je postavljena negdje daleko", rekao je Zeljković i objasnio da je njegov i zadatak njegovog tima bio da korisniku pruže informaciju o tome koliko solarnih panela da postavi, odnosno koja je snaga vjetroturbine kako bi sistem funkcionisao savršeno sa što manjim troškovima.

Među nagrađenima je i dekan Šumarskog fakulteta Marijana Kapović Solomun koja je poručila da su ove nagrade odličan podsticaj za nauku i naučnu produktivnost, saopšteno je iz Univerziteta.

"Kroz naučne radove zapravo ostvarujemo saradnju i sa vodećim svjetskim univerzitetima", istakla je Solomun.

Od ove godine dio akademske zajednice je i Marko Romić, asistent na Pravnom fakultetu, koji je rekao da je ova konferencija prilika da o nauci uči od najboljih koji rade na njenom razvoju.

U kategoriji nagrada koje se odnose na nastavnike i saradnike autore naučnog rada objavljenog u indeksiranom naučnom časopisu nagrađeno je njih 57, sa ukupnim fondom nagrada u iznosu 88.296 KM.

Kada je riječ o nagradama nastavnicima i saradnicima Univerziteta - rukovodiocima, koordinatorima ili učesnicima međunarodnih naučnoistraživačkih projekta - nagrađeno je 17 prijavljenih sa ukupno 10.500 KM, a u trećoj kategoriji, koja se odnosi na nastavnike i saradnike koordinatore ili kontakt osobe "Erazmus plus" projekata - Ključna akcija dva - Izgradnja kapaciteta, nagrađeno je dvoje sa iznosom od 1.400 KM.

Konferencija je održana u okviru manifestacija povodom obilježavanja 47 godina uspješnog rada i razvoja Univerziteta u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana