Fudbal ujedinio "djecu sunca"

Miloš Vasiljević
Fudbal ujedinio "djecu sunca"

BANjALUKA - Fudbal kao najvažnija sporedna stvar na svijetu spaja ljude, a da to nije samo floskula, potvrdili su članovi Centra "Dajte nam šansu - Zvjezdice" na Međunarodnom turniru u fudbalu koji je nedavno održan na Kipru, gdje su osim Banjalučana učestvovali i dječaci iz Turske, Kazahstana i sa Kipra.

Mihael Burić, Dalibor i Dragan Jakovljević okitili su se zlatom na takmičenju u fudbalu na plaži. Osim medalje, početak ljeta će za ove dječake sa Daunovim sindromom ostati u lijepom sjećanju, jer su prvi put imali priliku da lete avionom, ali i zbog toga što su se družili sa vršnjacima i upoznali nove prijatelje.

Direktorica Centra "Dajte nam šansu - Zvjezdice" Željka Perišić Ninković kazala je za "Glas Srpske" da su djeca uživala na Kipru i da su još prepuni utisaka.

- Mladi sa Daunovim sindromom uživali su na Kipru, bilo im je toliko lijepo da su poželjeli da tamo i ostanu. Upoznali su brojne vršnjake, drugare iz drugih zemalja sa Daunovim sindromom, ali i profesionalne fudbalere iz sjevernog dijela Kipra. Sam turnir bio je inkluzivnog karaktera što je važno za naše dječake - rekla je Perišić Ninković.

Ona dodaje da je banjalučka ekipa bila sačinjena od tri člana te da su se pripremali sa terapeutima oko dva mjeseca, na poligonima i senzornom dvorištu.

- Veoma smo ponosni na njih, oni su veoma vrijedni momci, talentovani i imaju odličnu saradnju sa terapeutima. Cilj ovakvih takmičenja jeste uključivanje djece u sportska takmičenja i pružanje jednakih mogućnosti za sve, čime im pružamo podršku i pomažemo im u njihovom razvoju. Ovo je odlična prilika i za terapeute da razmijene iskustva u radu sa kolegama iz drugih zemalja - naglasila je Perišić Ninković.

Sa dječacima na Kipru bila je i pedagog Jovana Đukić, koja za "Glas Srpske" kaže da su djeca uživala što i jeste bio cilj, ali su i vidjeli kako žive njihovi vršnjaci u drugim zemljama.

- Oni su igrali fudbal sa vršnjacima sa Daunovim sindromom, a tu su bili i dječaci koji treniraju fudbal, pa su zajedno uživali u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu. Pored toga, bilo je još dosta korisnih aktivnosti - kazala je Đukićeva.

Prema njenim riječima, svaki dan naučili su nešto novo.

- Sadili smo stablo masline kao simbol mira između turskog i grčkog dijela Kipra. Posjetili smo i najstariju humanitarnu organizaciju kod njih koja postoji više od 450 godina. Bilo je vremena i za kupanje na moru, ali i žurke, uživali su punim plućima - kazala je ona.

Let

Kako kaže Željka Perišić Ninković, momci do sada nisu imali priliku da putuju avionom, što je kod njih dovelo do uzbuđenja. I u tome su uživali, a poželjeli su i da ponove neku sličnu manifestaciju.

- Ovo je njima bio i prvi let avionom iz Sarajeva za Istanbul, pa za Kipar. Nisu mogli spavati od uzbuđenja, vratili su se srećni i zadovoljni, to nema cijenu - rekla je Perišić Ninković

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana