Frustracije liječe uništavanjem žardinijera

Miloš Vasiljević
Frustracije liječe uništavanjem žardinijera

BANjALUKA - Vandalizam u najvećem gradu Srpske nema granica, a građani su svakodnevno svjedoci uništavanja komunalne opreme poput betonskih kanti za smeće, cvjetnih žardinijera, stubića za sprečavanje nepropisnog parkiranja na trotoarima i zelenim površinama, klupa, saobraćajnih znakova i kontejnera.

Razbijene flaše nakon noćnih izlazaka, smeće pored Vrbasa, ali i sve manja briga o ekologiji i zaštiti životne sredine dovode savjesne građane do problema. Iz Gradske uprave rekli su da je uništavanje komunalne opreme sve češća pojava, a ovaj put na meti nesavjesnih pojedinaca su zaštitni stubići koji su postavljeni da bi bilo spriječeno nepropisno parkiranje.

- Nakon uništavanja stubića nesavjesni pojedinci pomjerali su i betonske kugle postavljene na ukrštanju ulica Vojvode Radomira Putnika i Nikole Pašića, da bi parkirali auto na trotoar - rekli su u Gradskoj upravi.

Kako su još naveli, na pomenutoj lokaciji postavljene su betonske žardinijere, a o uništavanju komunalne opreme obaviješten je i MUP Republike Srpske.

- Grad apeluje na sve sugrađane da čuvaju zajedničku imovinu. Da bi u što većoj mjeri bilo spriječeno ovakvo djelovanje nesavjesnih pojedinaca, pooštrene su kazne za vandalizam i uništavanje gradske imovine - rekli su iz Gradske uprave.

Građani su zgroženi kako u posljednje vrijeme vlada nekultura. Mještanka iz naselja Obilićevo Marija Matić kazala je za “Glas Srpske” da je razočarana nesavjesnim građanima, koji na svakom ćošku bacaju smeće, a ne vode računa ni o zelenim površinama.

 - Imam unučad i zabrinuta sam, a o ponašanju objesnih pojedinaca smatram da je suvišno i pričati. Nesavjesni vozači ne vode računa ni o zelenilu, a ne uzimaju u obzir ni to da je tu puno djece. Malo vodimo računa o zelenim površinama. Posebno nakon koncerata bacaju prazne flaše po ulici - rekla je Matićeva.

Psiholog Aleksandar Milić rekao je da je iživljavanje na komunalnoj opremi pojedinaca izlazak iz normi školskog i porodičnog ponašanja.

- Takođe u grupama pokazuju ko će biti destruktivniji. Radi se o neuravnoteženim osobama kojima je orijentacija suprotno ponašanje od ponašanja većine građana. Na taj način rješavaju svoju frustriranost i nastoje da privuku pažnju. Riječ je o mlađim osobama, ali i grupama, koje poprimaju oblike devijantnog ponašanja - rekao je Milić.

Povećanje kazni

Iz Gradske uprave kazali su da je odluka o povećanju novčanih kazni za oštećenje komunalne opreme sa 100 KM na raspon od 1.000 do 3.000 KM donesena na posljednjoj sjednici Skupštine grada.

- Prema toj odluci kazna za ispisivanje grafita je drastično povećana i kreće se do 3.000 KM, dok će za uništavanje gradske imovine i komunalne opreme one biti od 2.000 do 3.000 KM - kazali su iz Gradske uprave.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana