Francuzi spremili 50 miliona evra za kolektor u Banjaluci

Vesna Popović
Francuzi spremili 50 miliona evra za kolektor u Banjaluci

Banjaluka - Privrednici iz Francuske zainteresovani su za izgradnju fabrike za prečišćavanje otpadnih voda i spremni su da u taj projekat ulože 50 miliona evra. Želja im je da investiraju i u izgradnju hotela.

Ovo je juče, nakon sastanka sa delegacijom iz Francuske u Gradskoj upravi, izjavio gradonačelnik Slobodan Gavranović.

- Grupa njihovih tehničkih stručnjaka trebalo bi da dođe početkom jula da pregleda dokumentaciju za izgradnju kolektorskog sistema i fabrike otpadnih voda. Za investiranje imaju spremnih 50 miliona evra i to je za nas značajno - rekao je Gavranović.

Kada su u pitanju hotelski kapaciteti, objasnio je da je Francuzima predstavljena mogućnost za izgradnju većeg hotela u užem dijelu grada.

- Predložili smo da hotel bude u sklopu tvrđave Kastel, odnosno u dijelu gdje je artiljerijska kasarna, koja bi samim tim bila i obnovljena. Znamo da je taj prostor malen za veliki hotel, pa smo Francuzima predstavili mogućnost dobijanja lokacije za još jedan hotel u užem centru grada - kazao je Gavranović.

Dodao je da je dogovoreno da u narednih desetak dana posredstvom područne Privredne komore dostave sve potrebne podatke o procedurama i zakonskim uslovima koje moraju ispuniti da bi se ove kompanije mogle angažovati na pomenutim projektima.

Predstavnik Privredne komore francuske pokrajine Valdoaz i preduzeća "Integrale" Kristof Mašar rekao je da je i ranije bio u posjeti Banjaluci sa više delegacija francuskih preduzetnika.

- Grad je prelijep i interesantan za investiranje. Željeli smo da na licu mjesta vidimo privredni potencijal u Republici Srpskoj i u Banjaluci, a postoji interesovanje da ulažemo na ovim prostorima - dodao je Mašar.

Kazao je da su u razgovoru sa gradonačelnikom željeli da saznaju nešto više o situaciji sa otpadnim vodama i mogućnosti gradnje hotela.

- Nadamo se da ćemo ojačati prijateljstvo sa Republikom Srpskom i Banjalukom, te da ćemo uskoro moći i da potpišemo konkretan ugovor - zaključio je Mašar.

Tvrđava

Obnavljanje tvrđave Kastel podijeljeno je u devet cjelina. U aprilu, za Dan grada, ozvaničen je završetak radova na cjelinama dva i devet, ukupne vrijednosti 9,1 milion KM. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana