“Folklor iz bloka” gradi kuću Gašićima

Jana Kezić
“Folklor iz bloka” gradi kuću Gašićima

BANjALUKA - Humanitarna organizacija “Srbi za Srbe”, u saradnji sa Asocijacijom banjalučkih kulturno-umjetničkih društava, organizuje u nedjelju u Sportskom centru “Borik” manifestaciju “Folklor iz bloka” kako bi prikupila novac za kupovinu placa na kojem će se sagraditi kuća za osmočlanu porodicu Gašić iz Zalužana.

Početak manifestacije je u 18 časova, a ulaznica košta sedam KM.

Koordinatorka projekta u organizaciji “Srbi za Srbe” Nevena Reljić kazala je za “Glas Srpske” da “Folklor iz bloka” po prvi put organizuju u Banjaluci, a sav prikupljeni novac biće usmjeren za kupovinu placa na kojem će se sagraditi kuća Gašićima.

- Ovim događajem, u kojem će učestvovati ANIP “Veselin Masleša”, RKUD “Pelagić”, KUD “Čajavec”, KUD “Sveti Sava” i KUD “Piskavica”, nastojimo promovisati kulturno nasljeđe koje je duboko utkano u svima nama, ali i ističemo značaj srpskog jedinstva i identiteta - rekla je Reljićeva.

Istakla je da “Folklor iz bloka” organizuju i u ostalim gradovima, te da im je drago što će to sada biti dostupno i Banjalučanima.

- Za realizaciju velikog projekta, koji smo pokrenuli za porodicu Gašić, potrebno je 120.000 KM. Trudimo se da organizujemo što više događaja kako bismo prikupili što više novca i kako bi se oni što prije uselili u novi dom. Sada smo na sredini puta i sakupili smo oko 60.000 KM - kazala je Reljićeva. Ispričala je da su Gašići divna i skladna porodica.

- Socijalnu pomoć ne dobijaju, a od primanja imaju samo 300 KM dječijeg dodatka. Ova osmočlana porodica živi u dvije podstanarske prostorije, u kući koja se nalazi, nekoliko kilometara od centra Banjaluke - rekla je Reljićeva.

Dodala je da glava porodice Željko nema stalni posao, već radi teške fizičke poslove na nadnicu, uglavnom u šumi, dok majka brine o djeci.

- Najstarije dijete ima 17, a najmlađe četiri godine. Iako nemaju vlastitu zemlju, posijali su nešto bašte, tako da većinu hrane sami proizvode. Pored toga, gaje nešto ovaca, svinje i živinu - dodala je Reljićeva.

Direktor Ansambla narodnih igara i pjesama (ANIP) “Veselin Masleša” Nemanja Knežević kazao je za “Glas Srpske” da im je veoma drago što sarađuju sa Humanitarnom organizacijom “Srbi za Srbe”.

- Dogovor je da “Folklor iz bloka” u narednim godinama postane tradicija i nadamo se da će sve proteći onako kako smo planirali - rekao je Knežević. Kazao je da će se članovi pet banjalučkih kulturno-umjetničkih društava potruditi da publici ponude kvalitetan program koji će se dugo pamtiti.

- Volim reći da je u ovom slučaju program u drugom planu, a da je u prvom ipak to da se što više naših sugrađana odazove, kako bismo prikupili što više novca za porodicu Gašić - kazao je Knežević.

Humanitarni broj

Svi humanisti ovu akciju mogu podržati i pozivom na humanitarni broj 17763, (pozivi važe iz m:tel, BH Telekom i HT Eronet mobilne i fiksne mreže, na koji način se doniraju tri KM). Osim toga, novac se može uplatiti na broj računa: 5620128130024158 (sa naznakom: Za porodicu Gašić), otvoren kod NLB Banka a.d. Banjaluka ili putem donatorske platforme “Srbi za Srbe”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana