Fiskultura u sali samo san

Danijela Stokanić
Fiskultura u sali samo san

Banjaluka - Od ukupno 11 društvenih srednjih škola u gradu njih pet, ili gotovo polovina, nema fiskulturnu salu. Kako stvari stoje, neće ih ni dobiti u ovoj godini, pa će časovi fizičkog vaspitanja u adekvatnim dvoranama za veliki broj đaka ostati samo san.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS ističu da u saradnji sa Gradskom upravom iznalaze najbolje i najoptimalnije rješenje kada je riječ o pitanju izvođenja nastave fizičkog vaspitanja.

- Dinamika daljih ulaganja u sanaciju i izgradnju fiskulturnih dvorana zavisi od raspoloživog novca - rekli su u resornom ministarstvu.

Izgradnja fiskulturnih školskih dvorana nije u planu ove godine ni po programu zajedničke komunalne potrošnje grada.

Učenici škola koje nemaju fiskulturnu salu časove fizičkog vaspitanja najčešće održavaju u parkovima, dok neki od njih to čine u iznajmljenim salama, spojenim učionicama, zbog kojih moraju da prepješače i do pola grada.

Direktor Građevinske škole Ljuban Bajić kaže da imaju tu sreću da je ova obrazovna ustanova pored parka "Mladen Stojanović", koji ima sve potrebne sprave, gdje učenici ove škole časove fizičkog vaspitanja mogu normalno da održavaju.

- Kada je loše vrijeme, nešto improvizujemo u školskim prostorijama, a kada za to imamo uslove, organizujemo časove plesa, stoni tenis... - rekao je Bajić.

Ništa bolja situacije nije ni u Medicinskoj školi i u Školi učenika u privredi, jer njihovi učenici moraju da pješače i do 30 minuta do iznajmljene sale na čas fizičkog vaspitanja.

Učenica Medicinske škole, koja nije željela da joj ime bude objavljeno, kaže da od škole, koja je u krugu "Kosmosa" do Poliklinike, gdje se održava čas fizičkog vaspitanja, pješače i 20 minuta.

- Najgore nam je zimi, kada je hladno, pa onako već smrznuti uđemo u salu koja nema grijanje. Sreća pa ovaj čas imam samo jednom sedmično - rekla je ona.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Banjaluka Kristina Mrđa je kazala da čak i one škole koje imaju fiskulturnu dvoranu nemaju dovoljno mjesta za sve učenike.

- Recimo, dovoljan kapacitet nema Tehnička škola, jer je mnogo više učenika. Zbog toga u isto vrijeme čas fizičkog vaspitanja ima po više odjeljenja. Nerealno bi bilo tražiti drugu salu, jer ima škola koje nemaju nijednu - rekla je Mrđa.

 

Osnovne škole

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS ističu da sve osnovne škole u Banjaluci imaju adekvatne dvorane u kojima se izvodi nastava fizičkog vaspitanja.

- Posljednja škola u kojoj je obnovljena fiskulturna dvorana je OŠ "Jova Jovanović Zmaj", za koju su izdvojene 174.000 maraka - kažu u resornom ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana