Filološki fakultet obilježio 15 godina rada

SRNA
Filološki fakultet obilježio 15 godina rada

BANjALUKA- Filološki fakultet Univerziteta u Banjaluci obilježio je danas 15 godina uspješnog rada, a prema riječima dekana Biljane Babić ova viskoškolska ustanova ostvarila je zavidne rezultate.

Babićeva je istakla da su ciljevi u narednom periodu da se zadrži postojeći i poveća broj studenata, inoviraju studijski programi, te da se mladim snagama osnaže kadrovske sposobnosti.

"Ove godine 30 godina postojanja obilježavaju i katedre za srpski jezik i engleski jezik i književnost. Katedra za srbistiku punih 30 godina radi na polju očuvanja nacionalnog identiteta", rekla je Babićeva novinarima.

Pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Srpske Jelena Starčević dodala je da Ministarstvo prati potrebe i zahtjeve visokoškolskih ustanova.

Prema njenim riječima, sinologija, jedan od studijskih programa koji se izučava na Filološkom fakultetu, proistekla je iz geopolitičkih i društvenih veza koje Srpska ima sa inostranstvom, a naročito sa Kinom.

"Ministarstvo je prepoznalo potrebu zaštite srpskog jezika i književnosti, jer je za opstanak Srpske važno da se posebno promoviše upis na ovaj studijski program, a to smo uradili kroz vrstu stipednija koje dodjeljujemo", pojasnila je Starčevićeva.

Ona je naglasila da se u dogovoru sa Filološkim fakultetom i Filozofskim fakultetom sa Pala razmatra mogućnost da se odvoji izučavanje jezika od književnosti, čime se doprinosi dubljem naučnom pristupu izučavanja srpskog jezika.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da će Univerzitet nastaviti da podržava razvoj Filološkog fakulteta i podsjetio da se ova ustanova izdvaja po uspješnoj međunarodnoj saradnji sa brojnim univerzitetima širom svijeta.

"Na Filološkom fakultetu obezbjeđuje se najveći udio razmjene studenata, nastavnika, saradnika, pa i osoblja zato što se na njemu izučavaju svi svjetski jezici, zbog čega je razmjena olakšana", pojasnio je Gajanin i naveo da fakultet publikuje svoja istraživanja u međunarodnim referentnim časopisima.

Direktor Centra za strane jezike i prevođenje na Filološkom fakultetu Branko Crnogorac rekao je da studenti na praksi provode čitav semestar, što je značajno.

On je naveo da je najveći dio svjetske baštine utkan u studijski program anglistike, koji privlači najveći broj studenata.

Direktor Narodne biblioteke "Nevenka Stanisavljević" iz Kostajnice Tamara Zrnić dobitnik je zahvalnice za, kako je navela, uspješnu saradnju sa Filološkim fakultetom.

Na današnjoj svečanosti, Filološki fakultet dodijelio je i plakete posthumno profesoru Dragi Tešanoviću, zahvalnice za saradnju su primili i Republički pedagoški zavod, te počasni konzul BiH za Štajersku Jerg Hofrajter.

Uručene su i nagrade u akademskoj 2023/24. godini najboljim studentima sa studijskih programa srpskog jezika i književnosti, engleskog jezika, njemačkog jezika, italijanskog jezika i ruskog i srpskog jezika.

Filološki fakultet osnovan je 2009. godine, a nastao je izdvajanjem filoloških studijskih programa iz okrilja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

U okviru Filološkog fakulteta izučavaju se srpski, engleski, njemački, italijanski, francuski i ruski jezik, te sinologija, a postoje i lektorati za češki, slovenački i kineski jezik.

U okviru Filološkog fakulteta postoji i Centar za jezike.

Fakultet nudi i kurseve stranih jezika koji su dostupni, ne samo studentima, već i svim prijateljima Univerziteta u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana