Fasada, dozvola pa useljenje 142 porodice u Adu

Danijela Stokanić
Fasada, dozvola pa useljenje 142 porodice u Adu

Banjaluka - Izgradnja dvije zgrade sa 142 stana u naselju Ada za stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida (RVI), iako je trebalo da bude završena još u avgustu, tek sad se privodi kraju.

Naime, gradnja pomenute dvije zgrade počela je 27. avgusta prošle godine i bilo je planirano da budu useljive u martu ili aprilu ove godine. Međutim, rokovi su pomjereni za avgust i svi radovi još nisu završeni pa se očekuje da u najskorije vrijeme dođe do useljenja.

Kako objašnjavaju u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS, razlozi zbog kojih ovi objekti još nisu završeni su loši vremenski uslovi za gradnju prošle godine, stvaranje klizišta i obrušavanje prilikom dubokih iskopa, te želja da se postigne tehnologija građenja i kvalitet radova unutar objekata.

- Izgradnja stambenih objekata je u završnoj fazi, a useljenje će zavisiti od vanjskog uređenja zgrada, priključaka na infrastrukturnu mrežu i izdavanja upotrebne dozvole - rekli su u ovom ministarstvu, podsjećajući da je Vlada RS za ove namjene izdvojila 4,44 miliona KM.

Prema njihovim riječima, izgradnjom ovih objekata biće zbrinute sve porodice poginulih boraca i ratni vojni invalidi sa konačne rang-liste grada Banjaluka, po posebnom programu stambenog zbrinjavanja Vlade RS.

Predsjednik Gradske organizacije porodica poginulih i nestalih Stanislav Brkić ističe da će sa novim stanovima u Adi veći dio porodica sa područja grada riješiti svoje stambeno pitanje.

- Nakon njih, ostaće još oko 120 porodica poginulih boraca i RVI koji nisu stambeno zbrinuti. I oni će, ako bude sreće, iduće godine biti na spisku za stambeno zbrinjavanje i time će biti riješeno stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida u Banjaluci - rekao je Brkić.

Budući vlasnik jednog od stanova u novoizgrađenim zgradama u naselju Ada Edita Babić, koja sa kćerkom živi kod majke i koja je u proteklom ratu izgubila supruga, nestrpljivo čeka da se usele u svoja četiri zida.

- Proteklih godina kćerka i ja smo se za smještaj snalazile na razne načine. Stanovi kad god budu završeni dobro će nam doći. Razumijem finansijsku situaciju i stanje u zemlji. Najbitnije mi je da moje dijete danas-sutra ima obezbijeđen krov nad glavom - rekla je Babićeva.

Na čekanju

Supruga poginulog borca Stana Radinović priča da je prije 20 godina izbjegla iz Sanskog Mosta i da od tada čeka krov nad glavom.

- Živim sa sinom, snahom i dvoje unučadi u manjem stanu, koji plaćamo 200 KM i još plus režije. Osim toga, samo sin ima stalni posao. A za stan konkurišemo iz godine u godinu, ali još ništa. Samo kažu biće. Ni ovaj put nismo na listi za stambeno zbrinjavanje - požalila se Stana Radinović, koja je u ratu izgubila supruga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana