Kako prepoznati zmiju otrovnicu

GS
Foto: X.com

Dr Goran Šukalo, profesor Katedra za zoologiju, evoluciju i genetiku na PMF-u rekao je u ATV jutru da tokom aprila i maja da imamo subjektivni osjećaj da je zmija sve više na našim prostorima.

"To je period kada zmije izađu iz hibernacije, onda moraju da se aktivnije hrane i pripreme za parenje koje predstoji i da se pojedine vrste okupljaju u grupe", rekao je Šukalo.

On je istakao da zmije vode solitarni način života, a samo se okupljaju tokom hibernacije i tokom perioda parenja.

Zmije sve češće u gradskim sredinama

Šukalo ističe da se gradovi šire i samim tim se raspoloživo stanište zmija se smanjuje iz mjesta gdje su one imale utočišta.

"One su sada dezorijentisane i traže negdje gdje će da se sklone. U potrazi za hranom vrlo često zalutaju i onda se nekako čini da ih je puno više nego što jeste", rekao je Šukalo.

Kako reagovati prilikom susreta sa zmijom?

Šukalo, prije svega, ističe da se moramo edukovati koje vrste zmija postoje u našem prostoru, da znamo prepoznati koja je otrovna.

"Ukoliko je otrovnica u pitanju, potrebno je pozvati stručnu službu koja će je ukloniti, a ukoliko je neotrovna zmija, najbolje je pustiti svojim putem", kaže Šukalo.

Kako prepoznati otrovnu zmiju?

U okolini Banjaluke živi pet vrsta zmija, gdje je Poskok jedina otrovnica, a četiri su neotrovne vrste.

"Poskok je vrlo lako prepoznatljiv po tipičnoj cik cak šari na leđima koja je ne prekinuta i rožčiću na vrhu njuške. Tako da nju ne možete pomiješati ni sa jednom drugom zmijom", rekao je Šukalo.

On ističe da ostale četiri vrste zmija na prostoru Banjaluke nisu otrovne, prenosi ATV.

"Zmije ne napadaju ljude, do ugriza dolazi ako nagazite na nju ili je isprovocirate", kaže Šukalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana